Колач је веома практичан јер се може јести неколико дана, чак је препоручљиво да одстоји јер постаје све укуснији. Можете увек додати неки нови састојак: неко друго воће свеже, суво или кандирано, орашасте плодове. По истом рецепту, можете направити слани колач само додати шунку, тврди качкаваљ, свежу паприку или маслине.Чак можете направити обе врсте колача и пећи их истовремено у рерни. Уштеди се и време и струја, а имате и слатко и слано послужење спремно.

Потребни састојци:
- 2 јајета
- шоља ипо брашна белог пшеничног тип 500
- четвртина шоље меда
- 2 зреле веће банане или 3 мање
- 1 кесица прашка за пециво
- кора лимуна за рендање
- пола кашичице соли
- пола шоље грчког јогурта
- шака крупно сецканих ораха
- 1 кашичица цимета
- шака помешана сувих кајсија и ситно сецканих ораха
- менаж чоко дугмићи или друга црна чоколада
У једу посуду додати брашно као и прашак, соду и со. Прашак за пециво добро измешати са брашном, најбоље просејати, додати цимет. У другу посуду измућена јаја помешати са јогуртом, медом и испасираним бананама. Можете ручно мутити, није неопходан миксер. Затим спојити ове две масе у једну компактну масу и додати сецкане суве кајсије и орахе као и рендану кору лимуна да колач замирише На површину смесе у плеху додати крупно сецкане орахе. Плех дугуљасти је потребан као за печење векне хлеба, подмазати га и загрејати рерну Пећи колач на 180 степени 45 минута. Колач нарасте као хлеб, корица се лепо запече и постане тамна и хрскава. Арома лимуна се осећа још из рерне, а орашасти плодови се запеку са корицом на врху. Одличан је за доручак, за ужину па и за вечеру као здрава посластица без шећера.
Пријатно вам било!
Сузана Марјановић


