Листа намирница које највише гоје, представља списак намирница које су нам свакодневно примамљиве, којима је тешко одолети, а које су дугорочно штетне. Потребно је одолети свакодневном конзумирању хране која нас мами, која јесте укусна али нажалост калорична. Нити смо ми сити после јаке хране, нити смо енергични, само смо инстант задовољни. Да ли је то тренутно задовољство вредно нездравог живота који нас може много здравствено коштати? Хајде да анализирамо листу намирница које гоје и да видимо шта можемо одбацити, како и зашто. 

unplash.com  Примамљива храна која највише гоји! Можете је понекад конзумирати.

Пирамида намирница са најздравијом на врху

  • Ја бих на врх као шлаг на торту ставила авокадо;
  • следећи ред бих поређала зелено поврће (грашак, броколи, свежи купус, рукола, зелена салата, кељ);
  • следећи ред жуто и бело поврће ( карфиол, жута боранија, кисели купус, кромпир);
  • следећи ред: воће и поврће црвено (парадајз, црвена јабука, јагода, вишња, трешња, малина);
  • следећи ред воће жуто (лимун, кајсија, нар, банана, ананас);
  • следећи ред риба: пастрмка, шкарпина, скуша, туњевина;
  • следећи ред месо (бело месо, јунетина, ћуретина);
  • следећи ред (пиринач, кус кус, житарице, двопек);
  • последњи најслађи ред : црна чоколада са 70% какаа.

 

  • Намирнице које гоје али су неизбежне

Намирнице које гоје али су нам свакодневно у понуди су: пржени кромпир, пржена шницла, бели хлеб, торте, колачи, газирани сокови. Уместо да их потпуно избацимо, можемо само наћи њихову здраву алтернативу а то су: интегрални хлеб, домаћи сок, кувани кромпир, кувано месо, интегрални колач без брашна, црна чоколада са 70 % какаом. Уместо пржења, изаберимо кување, уместо зејтина изаберимо маслиново уље, уместо сирћета изаберимо лимун, уместо шећера изаберимо какао. Не морамо се ничега одрећи, битно је да паметно комбинујемо намирнице, да фаворизујемо протеине, а избацујемо угљене хидрате и тешке шећере. Јести умерено и паметно комбиновати, трошити унето – пут ка виткој линији, лепој енергији и добром здрављу.

  • Здраве намирнице у укусним комбинацијама

Авокадо може бити веома укусан када се прелије са лимуном и маслиновим уљем. Када авокаду додамо туњевине, мало куваног јајета,  интегралног хлеба, черија, младог сира – оброк је јако укусан а здрав. Бело месо са куваним поврћем је одлична комбинација, рецимо ја га обожавам са руколом коју прелијем лимуном. Бела чорба пуна пилетине и поврћа, којој смо додали куркуму, лимун, јаје је окрепљујућа. Све врсте чорбастих јела на кашику су одличне. Уместо хлеба, можемо јести двопек уколико нам је неопходно. Салату немојте никад да заборавите, у што већим количинама, она ће вас заситити а неће допринети гојењу. Кромпир кувани са туњевином или пастрмком је одличан избор.

  • Здравом исхраном бринимо о себи

Еманципацијом смо дошли до свести да је здрава исхрана улагање у будућност. Морамо поставити темеље здравих навика, како касније не бисмо имали проблема са здрављем, са притиском, шећером, холестеролом, гозајношћу и тако даље. Свест,  дисциплина и брига о себи је и брига за друге људе у нашој најближој околини. С времена на време, треба се почастити, да човек не буде ничега жељан, а да истовремено редовно одржава своје здраве навике – дакле баланс и равнотежа у исхрани.

Мислите о здрављу, мислите о будућности – тамо ћемо се сви срести! 

Сузана Марјановић

Leave a comment