Баклаве су још од турског доба познате као најслађи најсочнији дезерт а и дан данас предњаче новопазарске и сарајевске баклаве као непревазиђен слатки специјалитет.

Баклава је један од најпознатијих колача на Блиском истоку и Балкану. Верује се да су корени баклаве дубоко укорењени у старим цивилизацијама Месопотамије, где су први записи о колачима овог типа пронађени још у 8. веку пре нове ере.

Модерна верзија баклаве коју данас познајемо највише се везује за Отоманско царство. У 15. веку, султан Мехмед II је увео баклаву у дворску кухињу, а отуда се њена популарност брзо проширила по целом царству. Сада има разних комбинација баклава са орасима, са маком, са пистаћима, бадемом, са какаом и слично. Рецепт се стално усавршавао али ви га можете импровизовати по својој жељи.

unplash.com Направи најсочнију баклаву!

Потребно је (обавезно):

  • 500 g кора танких
  • 300 g млевених ораха
  • 200 g сувог грожђа
  • 100 ml уља
  • 100 g шећера
  •  200 g маргарина

Уколико желите, а није обавезно, да баклава буде баш топ можете сваку другу кору мазати следећом додатном смесом коју чине: 

  • Једна чаша шећера
  • Три цела јајета
  • Једна чаша уља
  • Један јогурт у чаши
  •  Кесица прашка за пециво
  • Две кесице ванил шећера

Прелив за баклаву

  • 3 чаше од 250 ml шећера
  • 4 чаше воде
  • 1 лимун сок
  • 1 цео лимун

Док сваку прву кору поспите орасима и грожђем, претходно премажите са мало воде и уља да не буде суповарно.

Припрема: измешати млевене орахе и шећер. Науљите плех, па ставити 2 коре, посути их смесом па опет 2 коре и тако редом до горе да би на врху остале 2 коре.

Или друга верзија, алтернативна, ако хоћете тзв. додатну смесу (горе наведени састојци) онда сваку другу кору мажите са њом.

Баклаву оштрим ножем исећи на коцке и троуглове. Маргарин и уље ставити на шпорет да се растопе и прелити баклаву врелом смесом и оставити је да упије. Пећи на 180 степени.

Воду, шећер и сок од 1 лимуна ставити да прокључа. Од момента кључања кувати сируп 10 минута. Сок лимуна додајте на крају. Прохлађену баклаву залити топлим сирупом.

Оставити неколико дана ван фрижидера. Она може и две недеље бити на собној температури а рок јој можете продужити дупло ако је ставити након тога у фрижидер.

Исеците лимун на колутове и уживајте у слаткој посластици неколико недеља. Пријатно!

Сузана Марјановић

 

Leave a comment