Баклаве су још од турског доба познате као најслађи најсочнији дезерт а и дан данас предњаче новопазарске и сарајевске баклаве као непревазиђен слатки специјалитет.
Баклава је један од најпознатијих колача на Блиском истоку и Балкану. Верује се да су корени баклаве дубоко укорењени у старим цивилизацијама Месопотамије, где су први записи о колачима овог типа пронађени још у 8. веку пре нове ере.
Модерна верзија баклаве коју данас познајемо највише се везује за Отоманско царство. У 15. веку, султан Мехмед II је увео баклаву у дворску кухињу, а отуда се њена популарност брзо проширила по целом царству. Сада има разних комбинација баклава са орасима, са маком, са пистаћима, бадемом, са какаом и слично. Рецепт се стално усавршавао али ви га можете импровизовати по својој жељи.

Потребно је (обавезно):
- 500 g кора танких
- 300 g млевених ораха
- 200 g сувог грожђа
- 100 ml уља
- 100 g шећера
- 200 g маргарина
Уколико желите, а није обавезно, да баклава буде баш топ можете сваку другу кору мазати следећом додатном смесом коју чине:
- Једна чаша шећера
- Три цела јајета
- Једна чаша уља
- Један јогурт у чаши
- Кесица прашка за пециво
- Две кесице ванил шећера
Прелив за баклаву
- 3 чаше од 250 ml шећера
- 4 чаше воде
- 1 лимун сок
- 1 цео лимун
Док сваку прву кору поспите орасима и грожђем, претходно премажите са мало воде и уља да не буде суповарно.
Припрема: измешати млевене орахе и шећер. Науљите плех, па ставити 2 коре, посути их смесом па опет 2 коре и тако редом до горе да би на врху остале 2 коре.
Или друга верзија, алтернативна, ако хоћете тзв. додатну смесу (горе наведени састојци) онда сваку другу кору мажите са њом.
Баклаву оштрим ножем исећи на коцке и троуглове. Маргарин и уље ставити на шпорет да се растопе и прелити баклаву врелом смесом и оставити је да упије. Пећи на 180 степени.
Воду, шећер и сок од 1 лимуна ставити да прокључа. Од момента кључања кувати сируп 10 минута. Сок лимуна додајте на крају. Прохлађену баклаву залити топлим сирупом.
Оставити неколико дана ван фрижидера. Она може и две недеље бити на собној температури а рок јој можете продужити дупло ако је ставити након тога у фрижидер.
Исеците лимун на колутове и уживајте у слаткој посластици неколико недеља. Пријатно!
Сузана Марјановић