Да ли и ви обожавате кус кус колико и ја и да ли сте га одувек конзумирали или вам је новина? Ја сам га пробала у Тунису и то недавно током all inclusive понуде и могу вам рећи да сам га одушевљено сваког дана заступила у своју исхрану. По повратку са летовања, одлучила сам да га и сама спремам и веома сам се изненадила колико се брзо и једноставно спрема, врло практично, лагано и здраво јело. Можете га комбиновати са више врста јела, а ево и како.
- Шта је и одакле је кус-кус?
Представља врсту тестенине и главни је у алжирској, тунижанској и мароканској кухињи. Пореклом је из Северне Африке ова житарица нежног укуса. Кус кус је јако практичан за спремање, потребно је неколико минута за готов прилог или главно јело. Прелијете врелом водом, помешајте са кашиком маслиновог уља и прстохватом соли и оставите да одстоји око 5 минута. Кус кус је лаган и нискокалоричан, веома пријатан оброк који се лако вари. Такође веома је повољан, паковање од 500 грама можете наћи по цени испод 300 динара.
- Да ли је здрав и колико калорија садржи?
Кус кус су изгледа као ситне лоптице гриз брашна, изгледа као најситнија могућа тестенина. На први поглед, толико је ситан да се и не може одмах утврдити да је врста тестенине. Оно што је битно да знате је да 1 шоља кус куса има 180 калорија што је далеко мање од 1 шоље пиринча и киное. Богат је селеном, има у себи гвожђа, калијума и извор је биљних протеина што нам је веома битно за здраву исхрану.
- Кус кус са пастама – као прилог или главно јело
Може бити одлична замена за рижу или класичну тестенину, може се служити уз поврће и туњевину, као додатак месу или плодовима мора. Ја га најчешће комбинујем са туњевином, першуном и салатом са маслиновим уљем. Може се уклопити у много рецепата, нежног је лаганог укуса и прилагодљив за комбиновање.
- Кус кус са гулашом – одлична комбинација течних и сувих намирница
Са гулашом комбиновати кус кус није лоша идеја. Одлично је за подлогу течном гулашу и таман колико треба даје му дејство које гриз има, посебно ако је мало више воден гулаш да добије на чврстини. Комбиновати их најбоље при сервирању јела у тањир.
- Кус кус са салатом – лагана, медитеранска салата
Кус кус помешати са салатом од поврћа (парадајз, паприка, краставац) додати зелениша (зелена салата, рукола, першун) додати црвеног пасуља или кукуруза, прелити маслиновим уљем уз мало лимуна.
- Погачице Кус Кус
Преукусне су, мекане и јако лаке за направити. Драге куварице потребни су вам следећи састојци: 120 грама кус куса, 2 јајета, 50 грама паленте, 100 грама ренданог тврдог сира, млади лук, кашичица першуна, алеве паприке, соли, белог лука у праху и босиљка. Ако вам запне око припреме, на интернету можете потражити помоћ, али и одокативна метода у кувању уколико имате искуства даје одличне и оригиналне резултате.
- Кус кус са сојиним сосом
Соја сос готово је обавезан у свим јелима на бази пиринча стога је и кус кус незаобилазан. Традиционални јапански зачин сланог укуса, припремљен од соје и пшенице, уз додатак морске соли добро се комбинује уз наше гриз лоптице.
- Кус кус у супи – замена за крупнију тестенину
До сада нисам јела супу са кус кусом али мислим да би најситнија тестенина још боље заменила крупнију. Тако да уз пилећу супицу кус кус лоптице ситне, уместо крупних резанаца би биле одлична алтернатива.
- Кус кус ћуфте са моцарелом – вегетеријанска верзија
Додајте рендану моцарелу, качкаваљ, куркуму, мајчину душицу и умућена јаја. Ако вам смеса није довољно густа, додајте мало презли. Обликоване ћуфтице без меса уваљајте у презле са алевом паприком.
Прелијте маслиновим уљем и вегетеријанске ћуфте су спремне за печење и дегустацију.
Пријатно!
Сузана Марјановић