Представом ,,Свет без жена” отворен је такмичарски програм оводишњег Инфант фестивала, који ће трајати до 18. јуна, а представе ће се изводити у Српском народном позоришту и у Позоришту младих. 

 

,,Пре педесет година није било мобилних телефона, није било интернета, није било ни ове зграде у којој смо данас, али је било Инфанта”, речи су којима је првак драме Српског народног позоришта, Милован Филиповић, отворио 51. издање Интернационалног фестивала алтернативног и новог театра.

У такмичарском програму ове године публика ће гледати четири представе, у селекцији Александра Поповског, који је истакао да га је у процесу одабира водила мисао као оптимизму.

,,Када би требало да дефинишем осећање за овај ИНФАНТ, пада ми на памет кованица “радикални оптимизам”. Веселим се тој формулацији, јер ми се чини да она одлично одсликава све представе и позоришта која нам долазе. Дубоко верујем да уметност може да промени слику света набоље и да сада, када све делује као да ће се небо срушити на нашу главу, ми можемо да креирамо другачију слику. ИНФАНТ је тај један мали прозор кроз који можемо да завиримо у велики свет оптимизма” – речи су селектора Поповског.

Прву од четири такмичарске представе, ,,Свет без жена” публика је могла да погледа јуче на сцени Јован Ђорђевић у СНП-у. Реч је о ауторском пројекту драмских списатељица Маје Пелевић и Олге Димитријевић, који је рађен у копродукцији Битеф театра и Центра за културну деконтаминацију из Београда. У једноипочасовној изведби публика је била у прилици да сагледа све изазове са којима се суочавају позоришне уметнице у свом послу, али и да препозна обрасце неравноправности, потлачености или просто неправде са којима се велик број жена данас у раду суочава. Спојем хумористичних реплика, саркастичних монолога и неке врсте документарних приказа стања ствари, не само у позориштима, већ уопште, ове две ауторке оголиле су све борбе које су жене приморане да воде да би оствариле минимум својих права. Суочавајући се тако лицем у лице са проблемима, ауторке на крају остављају простора за кратак разговор са публиком у виду питања и одговора, који нам јасно показују да проблем позоришних уметница није само њихов, већ проблем свих нас.

До 18. јуна, у такмичарском програму нас очекују представе ,,Сирано” Југословенског драмског позоришта из Београда, ,,Хамлет – дан убиства” Народног театра Битола из Северне Македоније и ,,Збиља” Хрватског народног казалишта из Загреба. Више детаља о целокупном програму погледајте ОВДЕ. 

 

Сања Ђукић

Фотографије: Марија Ердељи

 

 

Leave a comment