Инфлуенсери су особе које имају велики број пратилаца на друштвеним мрежама и најчешће се баве креирањем садржаја на Инстаграму, Јутјубу, или ТикТоку. Њихов посао подразумева објављивање фотографија, видеа, блогова, влогова. Такође, често сарађују са брендовима ради промоције производа или услуга. Сама промена у начину комуникације и употребе информација, довела је до тога да управо инфлуенсери имају значајну улогу у данашњем свету. 

 

Утицај јутјубера, блогера и инфлуенсера је широк, с обзиром на то да допиру до великог броја људи путем дигиталних медија. Њихов утицај може бити позитиван, негативан или у потпуности неутралан у зависности од узраста, личности, вредности оног ко гледа или слуша њихов садржај. Њихов утицај долази из њихове способности да инспиришу и покрену на активност своје пратиоце, често обликујући трендове и ставове, и управо из тог разлога они су значајан део савременог дигиталног доба.

О томе на који начин инфлуенсери утичу на младе и о њиховом утицају, разговарали смо са школском педагошкињом Наташом Петрић.

Када причамо о позитивном утицају, сматрам да могу допринети образовању и информисању. Многи јутјубери и блогери стварају садржај који је информативан и едукативан. Они могу допринети у ширењу знања о разним темама попут науке, примене технологије, уметности…

 

Leave a comment