У Српском народном позоришту синоћ (14. јун) отворен је 51. Инфант фестивал, који ће трајати до 18. јуна. Фестивал је отворила изложба персонализованих лего фигурица, чији су аутори млади Новосађани, браћа Данило и Матеј Бојат. 

Љубитељи лего коцкица, али и јунака из популарних стрипова, изложбу Лего из Новог Сада могу да погледају у наредна три дана, колико ће трајати поставка у фоајеу Српског народног позоришта. Браћа Бојат, студенти Факултета техничких наука, кажу да су на идеју о овом хобију дошли још у средњошколским данима, у време пандемије ковида 19.

Када је почела корона, неких месец дана после, размишљајући шта да радимо у карантину, почели смо да истражујемо процесе прављења оваквих фигурица. После неког времена, открили смо многе начине, комбинације, елементе, па и стилове, који могу да се комбинују, надограђују, и на крају, креирају фигуру – каже Матеј, а Данило додаје како су се повезивали и са другим људима из земље и иностранства и распитивали о детаљима, те да је око годину и по дана прошло док нису направили фигурице којима су обојица били задовољни.

У односу на Србију, прављење персонализованих лего фигура знатно је заступљеније у иностранству, али овај креативни двојац то је зауставља, већ напротив – даје им могућност да своју вештину развијају још више. Њихове радове можете погледати и на Инстаграм страници @king.in.blood.bricks

У Америци постоје целе собе лего фигурица, сваког месеца организују се изложбе, много више људи је у томе. И код нас има удружења и појединаца који креирају различите макете, експонате, али не у толикој мери персонализоване, какве су ове – објашњавају млади аутори изложбе.

Иако израда персонализованих лего фигурица није толико уобичајена у нашој средини, од самог почетка породица и пријатељи подржали су ове момке у њиховој намери.

Ми смо одувек волели стрипове, поготово Марвела, скупљали смо их, читали, и увек се на неки начин бавили том тематиком. Тако да ником ко нас познаје није било необично кад смо направили прве фигурице наших стрип јунака – каже Данило и додаје да су им Веном и Карниџ омиљени ликови још од најранијег детињства.

Матеј и Данило су одмалена показивали склоност ка уметности и креативности, те су још у детињству похађали школу цртања. Хоби са лего фигурицама подстакао их је и да своје школовање усмере ка дизајну и анимацијама, те су данас успешни студенти прве године на Одсеку за графичко инжењерство и дизајн на Факултету политичких наука. У будућности кажу да им је план да купе свој штампач и да за коју годину могу да унапреде свој рад тако да цео процес израде фигурица могу да ураде самостално.

 

Сања Ђукић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment