Сва имена овогодишњег Blokstok фестивала позната су и спремна за журку лета у Железничком парку у Новом Саду у суботу, 6. јула. Од 18.00 часова на бини ћемо имати прилике да слушамо, између осталих и Сунсхине, Блажу и кљунове, Амајлију, Мајкана и Јорговане. Ипак, „хедлајнери“ вечери, дефинтивно је чувени новосадски бенд Atheist rap. Бенд који има шест студијских албума и близу 1.100 концерата широм региона, али и Европе ове године обележава 35 година континуираног стваралаштва, и како кажу организатори, неће случајно бити опет у Парку.

BLOKSTOK – Superstars

„Радујемо се новом доласку на најстарији живи новосадски rock фестивал! Раније наступе у парку памтимо по одличној атмосфери, сигурни смо да ће и ове године бити слично. Приметили смо на јубиларном новосадском концерту којег смо у априлу одржали у КЦ Хала 2, на Новосадском сајму, да имамо повећу групу нове младе публике, те се посебно радујемо новом сусрету са њима“, објашњава Александар Попов, др Поп, испред бенда Atheist rap.

Ипак, то не значи да се за овај јул не спрема ништа ново. Бенд је, уочи 35. годишњице постојања објавио нови спот и сингл. Песма „Суперстар“ говори о животном путу бенда од младалачких почетака, препуних енергије, до искусног зрелог доба и недостатку опција у будућности. Музика и аранжман су у врло препознатљивом стилу бенда, а текст песме сумира њихову комплетну досадашњу каријеру и актуелни тренутак у ком се сада налазе. Аутор песме је гитариста овог састава – Владимир Радусиновић Радуле, а прати је видео спот у режији Предрага Новковића, док је камера поверена Золтану Савину. Спот је сниман током претходних недеља, на концертима у Новом Саду и Прагу.

„Песма „Суперстар“ говори о животном путу бенда од младалачких почетака, препуних енергије, до искусног зрелог доба и недостатку опција у будућности. Снимили смо је пре годину дана, у сарадњи са дечијим хором Чуперак из Кикинде, под вођством Цеце Милић. Првобитно је требала да буде објављена на компилацији новосадског Undergrand радија, у циљу прикупљања средстава за децу са аутизмом, али смо, због померања рока издавања, одлучили да је заменимо другом, јер се тема песме поклапа са нашом јубиларном 35-огодишњицом, коју ове године прослављамо. Песма је, иначе, од настанка редовно на репертоару бенда, тако да је редовним посетиоцима наших концерата већ позната“, додаје Владимир Радусиновић Радуле, гитариста бенда Atheist rap.

Уз ову листу, традиционално, фестивал ће отворити млади ауторски бенд који је изабран на конкурсу. Ко ће ове године имати ту прилику сазнаћемо након 1. јуна, када се расписује конкурс.

„Сваке године ово нам је све тежи задатак. На конкурс, за почетак, стиже велики број све бољих и квалитетнијих младих бендова. Нама је част што они који код нас наступе, касније иду ка све већим и бољим каријерама, а наш Фестивал наводе као велику одскочну даску.“, објашњава директор Фестивала, Марко Танчик.

За организаторе, управо је то и разлог дуговечности Фестивала који сваке године у парк доводи више од 10 хиљада људи.

„За нас је то суштина. Бендови који наступају су делом из краја. Затим дајемо сваке године простор младим бендовима, а увек доводимо и регионалне звезде. Одрастати у таквом окружењу је оно због чега и фестивали као што је наш могу да расту и праве нове генерације квартовских клинаца који ће га ускоро наследити“, додаје један од организатора, Александар Пирић.

Посебан “штимунг” фестивалу даје и дугогодишња сарадња организатора са “Мото унијом Војводине”, организацијом која окупља велики број мото клубова из покрајине. Дефиле двоточкаша најпрометнијим градским булеварима и изложба у парку сваке године представљају својеврсну атракцију за посетиоце, али и доприносе афирмацији бајкерске субкултуре.

“Ово је фестивал за све генерације, што се види и по програм, који се мало разликује ове године. Надам се увек и лепом времену, а очекујем да све прође без инцидената, као што је увек до сада и био случај. Све остало је у суштини мање битно” додаје Танчик.

И ове године, из безбедносних разлога, апелује се да посетиоци не уносе пиће у стакленој амбалажи у парк, као и да се не приближавају железничкој прузи. Фестивал ће бити отворен у 18.30 часова, а свирке ће се одржавати до један сат иза поноћи.

Улаз на Фестивал је бесплатан.

Leave a comment