13. Београдски фестивал европске књижевности

Читаоце на 13. Београдском фестивалу европске књижевности очекује узбудљива и садржајна књижевна недеља. Током три целовечерња књижевна програма публика ће моћи да прати читања познатих писаца, ексклузивних гостију Фестивала, као и панел о савременој књижевности и култури.

13. Београдски фестивал европске књижевности

Гости Београдског фестивала европске књижевности су немачки романсијер Лука Кизер, чији је роман Зато што је нешто било у води 2023. године номинован за Немачку књижевну награду, једна од најзначајнијих савремених словеначких књижевница Габријела Бабник, једна од ауторки антологијске едиције 100 словенских романа, шпански есејиста, политиколог и балканолог Мигуел Роан, писац књиге о савременом Београду, као и један од најзначајнијих савремених српских прозних писаца Веселин Марковић, који последњих година живи у Стразбуру.

Београдски фестивал европске књижевности почиње у уторак 4. јуна у 20 часова панелом „Зашто песници пишу романе?“. У разговору учествују песник и прозни писац Ненад Јовановић, песник и романсијер Бојан Васић, као и књижевне критичарке Тамара Крстић и Марија Ненезић. Они ће говорити о разлозима због којих песници и у савременој српској и у савременој европској књижевности све чешће пишу романе, као и о томе да ли се због тога догађају неке промене у поезији и у роману, као и уопште у савременој култури. Да ли култура и друштво увек препознају неке жанрове као свој привилеговани израз или у савременој култури и књижевности долази до превазилажења класичног разумевања жанрова и медија?

Замишљен као недеља врхунске књижевности, 13. Београдски фестивал европске књижевности одвија се под мотом: „Најбоље од свега. Најбоље за све.“

Београдски фестивал европске књижевности је мултимедијални догађај у коме се књижевност представља кроз различите форме: од књига и јавних читања, преко разговора писаца с публиком, до панела и других догађаја.

Београдски фестивал европске књижевности један је од најпосећенијих књижевних догађаја у Србији. Његова публика је врло разноврсна у генерацијском погледу, јер је циљна група много шира од уобичајене публике књижевних догађаја. Фестивал је протеклих година привукао велику пажњу јавности, а његови гости били су, између осталог, Давид Гросман, Хавијер Серкас, Петер Естерхази, Клаудио Магрис, Флоранс Ноавил, Инго Шулце, Гоце Смилевски, Фиона Сампсон, Арис Фиоретос, Терезија Мора, Драго Јанчар, Џевад Карахасан, Јани Вирк, Петер Салмон, Хатиџе Акин, Реј Робертсон, Барби Марковић, Венко Андоновски, Томас Мајнеке, Бранко Чегец и Амир Ор. Неки од ових програма били су најпосећенији књижевни догађаји у Београду у овој деценији.

Београдски фестивал европске књижевности одржава се у сали Американа Дома омладине Београда: сваког дана у 19 и у 20 часова су читања познатих домаћих и страних писаца, као и разговори о савременој књижевности и култури.

Улаз на све програме на Београдском фестивалу европске књижевности је слободан.

13. Београдски фестивал европске књижевности

Програм
Уторак 4. јун
20 h: Панел: Зашто песници пишу романе?
Тамара Крстић, Ненад Јовановић, Бојан Васић; модераторка: Марија Ненезић

Среда 5. јун
19 h На сцени: Лука Кизер
20 h: На сцени: Веселин Марковић

Четвртак 6. јун
19 h: На сцени: Габријела Бабник
20 h: На сцени: Мигуел Роан

 

Leave a comment