ПОБЕДНИЦЕ ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА У ПРОЈЕКТУ „SUPERGIRLS“ : Девојке могу све

ПОБЕДНИЦЕ ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА У ПРОЈЕКТУ SUPERGIRLS

У периоду од 1. до 15. новембра 2022, позвали смо девојке и младе жене из Београда, Новог Сада, Краљева, Бора, Шапца и Врања, да се укључе у литерарни конкурс у оквиру пројекта „Supergirls“. Младе ауторке, послале су своје песничке и прозне радове, на теме женског одрастања у Србији.

О победницама литерарног конкурса, одлучивао је седмочлани жири у саставу: Марија Ратковић, списатељица, активисткиња и теоретичарка уметности; Радмила Петровић, песникиња и активисткиња и ко-ауторке представе „Девојчице“: Милена Богавац, драматуршкиња; Ана Нинковић – професорка српског језика и књижевности; Сара Гајовић – професорка француског језика и књижевности; Милена Шибалић – студенткиња Филолошког факултета и Милена Перић – песникиња и студенткиња Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију. Гласови екипе представе сабирали су се и рачунали као један глас.

У првом кругу жирирања, подељене су награде на локалним литерарним конкурсима. Из сваког града, изабрано је од два до четири најуспелија рада, у зависности од интересовања за конкурс, на локалу. Сви ови радови, ушли су у конкуренцију за главне награде, на нивоу читаве Србије, односно:на нивоу свих шест градова, обухваћених пројектом „Supergirls“.

Тако су одабране победнице.
·        АНЂЕЛА АНДРИЈЕВИЋ из Новог Сада, освојила је ТРЕЋУ НАГРАДУ за песму под насловом „Апел (не)времена“.
Образложење жирија за доделу ове Награде гласи: „Песма „Апел (не)времена” је друштвено ангажована песма: јасна, директна, без мефора и стилских фигура, налик на политички говор. То је феминистичка песма у рими, са огромним потенцијалом за јавно извођење, на вечерима слем поезије, књижевним вечерима, али и на женским протестима. Анђела Андријевић својом песмом мапира мизогинију у Србији и проговара о насиљу над женама, сексизму и стереотипном представљају жена у медијима. Њена песма јасно поручује да је овога БИЛО ДОСТА и верујемо да би овај апел потписале и све друге девојке и жене, свуда на свету.
·        ДУЊИ ПАВЛОВ из Новог Сада, додељује се ДРУГА НАГРАДА за песму “Нас три држимо зебу у шаци”.
Чланице жирија Награду су образложиле, на следећи начин: „У песми „Нас три држимо зебу у шаци”, ауторка се пита шта је то женственост, велича идеју слободе да своје женствености живимо и интрепретирамо како желимо, у чему се посебно истиче мотив женског пријатељства, солидарности, међусобног разумевања и подршке. Песнички свет ове ауторке нежан је, лирски и интимистички, али и савремен, пун вешто изведених поређења и метафора.”

 

·     АНАСТАСИЈИ ЂОРЂЕВИЋ из Врања, додељује се ПРВА НАГРАДА за прозни рад “Писмо једној Вери”.

Образложење жирија за доделу прве награде гласи: „У „Писму једној Вери” ауторка прича о женској историји своје породице: о својој баки, својој мами и себи. Уместо приче о трансгенерацијском болу, она бира да пише о трансгенерацијској борби за бољи положај жена у друштву. Писмо је лично, а лично је политичко, па на примеру историје једне породице, видимо како се женска искуства, с годинама мењају, али (!) не сама од себе, већ захваљујући храбрим, мудрим и борбеним женама, спремним да се суоче са свим изазовима живота у патријархалном друштву. Три жене о којима пише су три тихе супер-хероине: добри примери и узори младим женама данас.”
Уз званично образложење, чланице жирија додале су како изражавају наду да ће победница литерарног конкурса Анастасија Ђоршевић, наставити да се бави писањем, без обзира на важну, лекарску каријеру за коју се определила.
Поред три главне награде, додељена је и једна специјална.
·        Специјална награда додељује се ЈЕЛИСАВЕТИ ПЕРИШИЋ за причу без наслова.
У обрaложењу жирија навод се: „Прича без наслова Јелисавете Перишић, скреће пажњу на озбиљан проблем, о ком се у јавности недовољно говори. То је ментално здравље девојака и младих жена данас, коме су озбиљне претње не само дискриминаторне праксе патријархата, већ и огромна очекивања да будемо успешне, лепе и остварене у свим улогама. Ауторка такође истиче и неспремност заједнице да разуме како се осећају људи са психичким сметњама, али – на крају, њена јунакиња добија помоћ и подршку, које су јој биле потребне. Ово је прича о борби, превазилажењу препрека и победи, над самом собом. Такође, ово је прича која открива велики приповедачки дар ауторке, због чега се надамо да ће је Специјална награда охрабрити да настави да развија своје приповедачко умеће.
Поред четири главне награде, додељене су и награде у свих шест градова, обухваћених пројектом.
То су награде на локалним литерарним конкурсима.
ПОБЕНИЦЕ ЛОКАЛНОГ ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА У КРАЉЕВУ:
·        Трећа награда додељује се Софији Ђурић за песму „Лутка“.
·        Друга награда, додељује се Софији Станчић за прозни рад „Бајка о злој жени“ .
·        Прва награда, додељује се Милици Поповић  за прозни рад под насловом „Свету сам потребна“;
ПОБЕДНИЦЕ ЛОКАЛНОГ ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА У ШАПЦУ:
·        Друга награда додељује се Елеонори Васић за песму „Проклетство“.
·        Прва награда додељује се Мињи Вујовић за песму „Пут залазећег сунца“.
ПОБЕДНИЦЕ ЛОКАЛНОГ ЛИТЕТАТНОГ КОНКУРСА У НОВОМ САДУ:
·        Трећа награда додељује се Дуњи Павлов за песму „Нас три држимо зебу у шаци“.
·        Друга награда додељује се Анђели Андријевић за песму „Апел (не)времена“.
·        Прва награда додељује се Дарији Сабадош за песму без наслова.
ПОБЕДНИЦЕ ЛОКАЛНОГ ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА У БОРУ:
·        Трећа награда додељује се Невени Добрић за песму „Она у мојим мислима“.
·        Друга награда, додељује се Ђурђини Стаменковић за песму „Српска девојка“.
·        Прву Награду равноправно деле Анђела Илић за прозни рад „Мојој будућој ћерки“ и Анђела Илић за песму „Teal трака“ . Ауторкама из Бора као и партнерској организацији УГ „Кокоро“, додељује се и специјална похвала за највећи одзив на литерарни конкурс.
ПОБЕДНИЦЕ ЛОКАЛНОГ ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА У ВРАЊУ:
·        Друга награда додељује се Емилији Анђелковић за песму „Мила моја девојчице“.
·        Прва награда додељује се Анастасији Ђорђевић за прозни рад под насловом „Писмо једној Вери“.
ПОБЕДНИЦЕ ЛОКАЛНОГ ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА У БЕОГРАДУ:
·        Трећа награда додељује се Смиљани Капунац за песму „Док свећице горе“.
·        Друга награда додељује се Ини Станковић за причу „Замак за девојчице“.
·        Прву награду равноправно деле Сузана Стевановић за прозни рад под насловом „Девојка“ и Јелисавета Перишић за прозно дело без наслова.
Сви награђени радови, као и радови приспели на конкурс, биће објављени у оквиру збирке поезије и прозе под насловом „Девојке могу све“, која ће бити издата у фебруару 2023. Такође, све победнице литерарног конкурса, добиће прiлику да свој књижевни и списатељски рад промовишу, у оквиру пројекта „Супергирлс“.
Честитамо победницама и захваљујемо се свим ауторкама које су нам послале своје песме, приче и писма. Такође, захваљујемо се издавачкој кући „Архипелаг“ из Београда, која је победнице наградила својим издањима.
SUPERGIRLS  је пројекат намењен едукацији девојака и младих жена, у Србији. Пројекат има за циљ да деконструише родне стереотипе и конструкте, који се – током одрастања, намећу девојчицама и младим женама; да оснажи младе жене кроз едукацију и културну продукцију, као и да информише ширу јавност о изазовима с којима се девојчице, девојке и жене срећу у патријахалном друштву. Носилац пројекта SUPER-GIRLS је Центар Е8 из Београда, а партнерске организације у имплементацији су:  СОС женски центар, Нови Сад; НВО Светлост, Шабац; Група Група, Краљево; КОКОРО, Бор и НВО “Наш свет, наша правила” из Врања. Градови из којих долазе партнерске организације на пројекту, уједно су и градови у којима су девојке и младе жене, добиле прилику да учествују у радионицама, литерарном конкурсу, као и да погледају представу „Девојчице”.
Пројекат „Supergirls” реализован је уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена UN WOMEN и Европске уније, у оквиру програма „Кључни кораци ка родној равноправности, фаза II”.

Leave a comment