Чаролија под маскама: Стотине деце у поворци најавило „„СимфониФест Нови Сад”.

Фото: Марја Ердељи, Карневал

Нестварно и чаробно изгледао је центар Новог Сада јуче, јер је одржан карневал животиња. Више стотина насмејаних дечјих лица, маскираних у своје омиљене ликове, тачно у 17 сати кренуло је са Булевара Михајла Пупина како би најавили први фестивал класичне музике за децу „СимфониФест Нови Сад”.
Весела поворка кретала се кроз Дунавски парк, Дунавску и Змај Јовину улицу да би стигли до циља – на главни новосадски трг. Децу је најпре анимирао домаћин поворке, а све време пратио ју је дувачки оркестар Музичке школе „Јосиф Маринковић” који је додатно оживео чаролију својим мелодијама, односно
карневалским диксиленд маршевима. Ово је био незаборавни доживљај који је засигурно оставио трајну импресију у срцима свих присутних.
Директорка фестивала, Марија Јелић, каже да је „СимфониФест Нови Сад” произашао из жеље да се деци и младима пружи прилика да се упознају са класичном музиком на један другачији и инспиративан начин.
„Главни мотиви за покретање фестивала били су промовисање културе међу младима, развијање љубави према музици, те пружање едукативног и забавног искуства које ће обогатити њихово музичко путовање и креативни развој. Осим тога, фестивал је осмишљен како би се подстакла инклузија и доступност уметности
свима у друштву, пружајући прилику деци да уживају у музичким догађајима и стварају незаборавне успомене. Класична музика има доказане бенефите по ментални развој деце, подстичући креативност, концентрацију и емоционалну интелигенцију, те тако доприноси свеукупном њиховом развоју и благостању”, истакла је Јелић.
В.д. заменика начелника Градске управе за културу, Драган Алексић, истакао је своје велико задовољство што ће баш Нови Сад добити први фестивал класичне музике за децу.
„Овај фестивал не представља само културни догађај, него још један корак ка обогаћивању културног живота нашег града, а сви знамо колико Нови Сад негује културу и уметност. Радујемо се што ће овај фестивал отпочети баш у нашем граду, јер ће тако пружити деци и њиховим породицама незаборавна искуства, подстичући их на даље истраживање и уживање у класичној музици”, истакао је Алексић.
Под слоганом „Два дана чаробне симфоније”, „СимфониФест Нови Сад” биће одржан 1. и 2. јуна у великој дворани СПЕНС-а, а деца ће том приликом слушати једно од најпознатијих остварења класичне музике за децу, „Карневал животиња”, француског композитора Камија Сен-Санса, као и чаробну „Wild symphony” Дена Брауна.
Карте за ову магичну авантуру су доступне на свим Гигстиx продајним местима. Придружите нам се на овом путовању, да заједно створимо свет у којем ће уметност и култура бити доступне свима.

Leave a comment