Током ове школске године, више од 1.500 младих из 25 градова широм земље имало је прилику да научи све о финансијским појмовима, прављењу буџета и планирању будућности, различитим врстама улагања, ризицима, банкама, кредитима… Иза овог едукативног програма стоји Група за образовање коју чине Достигнућа младих у Србији, Нордеус фондација, Иницијатива Дигитална Србија и Центар за промоцију науке. Подршку програму пружило је чак 10 партнерских компанија из области телекомуникација, банкарства и осигурања.

Више од 1.500 средњошколаца завршило програм Финансијска писменост

ЈЈЈЈЈЈЈ

Програм Финансијска писменост пилотиран је прошле године, када је обухваћено 500 средњошколаца, са циљем да средњошколцима широм Србије на практичним примерима и кроз радионице пружи знање о томе шта је инвестирање, како се планира кућни буџет, како функционишу банке, кредити, штедња, осигурање. Ове школске године обухват и утицај су утростручени. У оквиру овог програма, 55 ментора из 10 компанија, и више од 50 наставника обучено је за његово спровођење, учествовало је 47 средњих школа са више од 1.500 ђака, и уложено је 239 сати менторског рада. Иза овог пројекта стоји идеја коју је Група за образовање препознала као кључну, а то је да је финансијско образовање моћан алат у обликовању будућности младих генерација, и да личне финансијске одлуке не утичу само на финансијску будућност појединца, већ и на окружење и друштво у целини.

“Како би градили каријере које одговарају њиховим талентима и интересовањима, млади морају добити више предузетничког менторства, обуке, охрабрења и искуство за лични и професионални развој. Спровођењем програма Финансијска писменост градимо нове генерације младих људи које су оснажене да учествују у свим сегментима савременог живота. Судећи по евалуацијама, 95% учесника је навело да је овај програм већ унео позитивне промене у њихове свакодневне навике”, изјавио је Дарко Радичанин, извршни директор организације Достигнућа младих.

Млади из Ваљева, Ниша, Чачка, Крушевца, Новог Сада и других градова Србије, имали су прилику да кроз радионице, едукативне игре и квизове, науче шта је то кредит, инвестиција, камата, валута, тржиште, полиса, дивиденда, и зашто ће ти појмови бити релевантни за доношење њихових одлука у будућности. Како послују банке, у шта и како треба инвестирати или штедети, како препознати ризике, биле су само неке од тема које су ментори из различитих компанија обрадили у оквиру ових радионица. Компаније А1 Србија, Banca Intesa, Erste банка, Генерали осигурање, Mastercard, ОТП банка, Procredit  банка, Телеком Србија,UniCredit банка,Wiener Städtische осигурање, средњошколцима су отвориле врата ка “свету одраслих”, пружиле своје ресурсе и знање стручњака како би млади људи са новостеченим знањем и неопходним алатима градили бољу, инклузивнију и одрживију будућност, како за себе тако и за друштво у коме живе. Један од тих алата је и финансијско описмењавање. Још један важан сегмент и вредност овог програма јесте – инклузивност. Финансијско образовање је програм којим се промовише инклузија у финансијским и социјалним системима и смањује се неједнакост како у једној генерацији тако и међу генерацијама.

“Верујем да се успех овог програма огледа како у ангажовању бизнис ментора тако и у прилагођеним и интерактивним садржајима, као и приступачним методама учења. Ученици су имали прилику да науче о важним финансијским концептима који су им раније били непознати и што је најважније, показали су заинтересованост да примене стечено знање у пракси”, изјавио је Марко Илић, наставник Средње школе “Никола Тесла” у Баточини.

Како је изгледао програм?
Програм Финансијска писменост утростручен је од свог почетка, како у погледу броја ментора тако и броја полазника. Након успешно завршеног прошлогодишњег пилот програма, ђаци су показали велико интересовање, наставници и школе добили су подршку привреде, а ментори се повезали са младима и добили бољи увид у то како они размишљају. Ово су били довољни разлози да програм добије свој још квалитетнији и обимнији наставак. Поред тога, готово се удвостручио број компанија заинтересованих за учешће у овом програму, са жељом да подрже развој младих у нашој земљи.

Након обуке наставника и ментора из целе земље, одржаној у Nordeusu, од децембра до марта, ментори из компанија су уз подршку наставника држали радионице у средњим школама широм Србије. Своје знање, искуство и експертизу преносили су младима, упознајући их са својим занимањима и одговарајући на сва њихова питања и дилеме. Ученици су активно учествовали у радионицама, квизовима кроз које су се упознавали са основним финансијским појмовима, као и студијама случаја.

Такође, претходно креиран приручник за припрему ментора за радионице, добио је своју допуњену верзију са још релевантнијим примерима, прилагођеним средњошколцима. Програм и вредност коју он доноси оцењени су највишим могућим оценама од стране наставника, ђака и ментора.

Извор: Стартуј

Leave a comment