После априлских и мајских празника, обилних трпеза и гозби праћених пасивим одмором, дружењем са гостима у породичној опуштеној атмосфери –  следи обавезни детокс организма. Сви се током празника опустимо, и врло често и угојимо, неко мање, неко више али сви тада мање пазимо на режим исхране и уживамо у најлепшим укусима слатких и сланих јела и газираних, алкохолних пића. Обично на трпези буду традиционално печење, торте, руске салате, сарме, вино, ракија, кока кола, и наравно кувана јаја за Ускрс. После вишедневних гозби и уживања, тек након тога почнемо  да осећамо пад енергије, умор, вишак токсичних материја. Детокс омогућава прогресивну елиминацију токсина и патогена због чега нам је драгоцен за здравље и лепоту. 

unplash.com Детокс за здраво тело и здрав дух

Баш као што је обичај да се опустимо током нерадних празничних дана, тако нека нам буде обичај и свакодневна  детоксикација организма. После уживања следи мањи напор све због тога да бисмо опет уживали у свом здравом и лепом телу. Зато је битно установити здраве навике, битан је континуитет, корак по корак доводи нас до жељене фигуре и добре енергије. Иако нам се чини да је то само један до два гутљаја ујутру, ипак на дуже стазе, то је прави еликсир енергије и виталности.

  • Бела глина у праху

У продавницама здраве хране можете пронаћи зелену кутијицу са детокс глином у праху са упутством за употребу. Цена је око 800 динара детокс глине за унутрашњу употребу од 150 грама али је овај природни детокс за сваку препоруку. Ујутру се пије на празан стомак и после пола сата се доручкује. Јетра се чисти и осећате се  одморније, енергичније и немате појачан апетит.
Увече у чашу сипати 2 dl воде, а потом у њу ставити једну пуну кафену кашичицу (дрвену или пластичну, никако металну) глине, и поклопити. Не треба мешати, јер ће глина сама постепено пасти на дно чаше. Првих 5 -7 дана, ујутро пити на празан стомак (пола сата пре јела) само воду, тј. бистри део. Већ после неколико дана, можете испијати и део талога, у циљу постепеног привикавања организма. Може се и пити после јела барем 2-3 сата, никако током варења. Од када пијем јутарњи детокс, ујутру се осећам  много боље, имам више снаге, нисам поспана већ енергична и не тражи ми се обилан доручак. Целодневне обавезе и активности лакше испуњавам и са много више елана.

  • Јабуково сирће 

Воћно биоактивно јабуково сирће је најмоћнији савезник у очувању и побољшању здравља. Најбоље делује када се пије неразблажено са водом, јер је у форми тоника и благе је киселости. Гутљај јабуковог сирћета ујутру на празан стомак детоксикује организам, успоставља вашу психо-физичку равнотежу. Можда није укусно ни пријатно, али је ефикасно. Нестају хронични умор, главобоље, екцеми и килограми.

Како да направите еликсир од јабуковог сирћета?

Потребно је:

  • 7 dcl јабуковог сирћета
  • ¼ шоље ситно сецканог белог лука
  • 2 ситно исецкане љуте паприке
  • ¼ шоље ренданог ђумбира
  • 2 кашике ренданог рена
  • 2 кашике куркуме у праху

Маслиново уље и лимун

Увек треба бирати оно маслиново уље на коме је написано да је „extra virgine“, јер то значи да је добијено хладним цеђењем. И остале врсте маслиновог уља доносе доста користи и свакако су боље од осталих уља, али ако можете, пробајте да набавите оно које је хладно цеђено. Осим што традиционална јела утичу лоше на витку линију, она нису добра и за кожу лица. Боравак у задимљеним просторијама такође појачава тај негативан утицај. Зато потражите органско, девичанско маслиново уље. У студијама, маслиново уље се најчешће посматра као део, врло познатог медитеранског начина исхране.

Применом наведених активности у континуитету уочићете драстичну разлику у општем стању организма. Забележите дан када почињете и након месец дана сумирајте резултате. Било који детокс да одабере, увођење детокса у свакодневну навику довешће до сјајних резултата по кожу, тен, и целокупно стање организма. И за физички добру линију и за енергетски систем, битно је да свако јутро посветите себи тих неколико драгоцених минута и вратиће вам се вишеструко.

Сузана Марјановић

Leave a comment