За здрав дух у здравом телу потребно је балансирати све што уносите у себе, почев од хране до мисли уз све активности и физичке и психичке. које практикујете.  Делује као фраза али на дуже стазе, ви сте оно што свакодневно једете, радите, мислите. Како најбоље избалансирати исхрану, активности и одржавати менталну хигијену  лекција  је која се континуирано учи. Оно што данас радите, то сте ви сутра. Зато будите данас паметни, да би сутра били здрави Једите умерено, вежбајте чило и смејте се јако. Циљ свега је постизање среће, зато идите тим путем вредно и заслужено стигните до њега. 

unplash.com Потребан је баланс за здраво тело и здрав дух

Баланс исхране

Редовни оброци, баланс количине и броја оброка, избацивање калоричних намирница, практиковање редовно здравих навика довешће до здравог стила живота који на дуже стазе даје добре резултате. Свакако ако сте постали дисциплиновани,  ви можете себи приуштити и дисбаланс исхране у одређеној прилици и тако себе наградити.Доручак је обавезан накот тога кафица или чај по вашем избору док вечеру слободно прескочите. Слаткишем се почастите једном седмично или уколико умете бити дисциплиновани коцка црне чоколаде неће да шкоди уз кафицу. Такође избаците хлеб уколико можете, газирана пића и грицкалите. Ако можете ујутру попијте неки детокс напитак на празан стомак или барем зелени чај. Уведите ужине да смањите обилност оброка, свакако слатко и слано избегавјте и постепено више вам се и неће тражити да их конзумирате.

Редовна физичка активност

Редовна и умерена физичка активност је најбоља јер не захтева већи напор, више релаксира после напорног радног дана. Пилатес је одлична препорука, веома опушта сличан је јоги. Активирају се покрети и мишићи који су запостављени, и енергија слободно протиче целим телом. Нека пилатес буде избор када сте имали напоран радни дан па желите да се опустите, ако вас боли врат и леђа од седења за компјутером, ако се осећате хронично уморно, тромо – изволите на пилатес. Постоји више варијанти пилатеса, онај са струњачом, са  шипком, онај са лоптом, вежбе без обуће у чарапама у лежећем положају итд. Сем тога уколико желите да вежбате у групи уз музику можете ићи на зумбу, затим ту су разне врсте групних тренинга снаге и кондиције, а увек вас чека и теретана за самостални тренинг у термину по избору.

Ментална хигијена

Садржај који конзумирамо, било да је књига, тв емисија, разговор са пријатељима, утиче на нашу енергију позитивну или негативну. Зато треба да будемо свесни који садржај нас чини негативним, а који нас радује и весели. Често нам постане навика да гледамо вести на тв у више дневних термина и канала,  где се чује и доста негативних, трагичних вести, најава, обавештења и  слично. Такође, уколико док радимо по кући слушамо  успут разне програме које иначе не бисмо изабрали док чекамо рекламе и слично, имајмо на уму да веома често више пута поновљена радња постаје навика које се није лако отарасити. Књига коју читате такође мора бити добро изабрана, филмови које гледате, дневник који не морате гледати више пута дневно  и на сваком каналу, свакако нећете ништа битно пропустити . Такође, веома је битан избор саговорника са којим пијете кафицу, посебно ако су то честе кафице. Немојте да вас заробе токсични људи, већ дајте себи слободу да време проводите са ким заиста желите. Такође немојте превише размишљати о било чему, јер оптерећује а брига није ником корисна.

Срећно у балансирању!

Сузана Марјановић

Leave a comment