У петак, 17. маја у 20 часова, у Музеју Војводине (Дунавска 35, Нови Сад) биће уприличено свечано отварање изложбе Благовештенски сабор Влаха Буковца.
Поменута изложба посвећена је слици Благовештенски сабор у Сремским Карловцима 1861. Влаха Буковца из 1901. године. Ово изузетно визуелно сведочанство о једном од кључних историјских догађаја везаних за Србе у Аустроугарској монархији својом историјском аутентичношћу представља културно благо од непроцењивог значаја за Републику Србију.

Благовештенски сабор Влаха Буковца

Повод за изложбу је повратак овог дела након три деценије од када је украдено 1993. године из Дворца породице Дунђерски у Челареву, депанданса Музеја Војводине. Након што је Галерија Матице српске обезбедила информацију о слици, на иницијативу и уз учешће Музеја Војводине спроведена је опсежна акција Службе за борбу против организованог криминала МУП-а Републике Србије, Тужилаштва за организовани криминал Републике Србије, Јавног тужилаштва II кантона Цирих, Министарства културе и информисања Републике Србије, те ПУ-а Нови Сад.

ФОТО: Марија Ердељи, Отварање изложбе Благовештенски сабор Влаха Буковца

Стручњаци Народног музеја помогли су у утврђивању аутентичности дела, а Покрајинска влада обезбедила средства за повратак слике у земљу. Реч је о важној националној теми – једном од најзначајнијих догађаја за историју нашег народа – црквено-народном Сабору Срба којим је председавао патријарх Јосиф Рајачић и који је одржан од 2. до 20. априла 1861. године у Сремским Карловцима. Слику је од Влаха Буковца поручио Србин Петар Николић, загребачки трговац уметнинама и издавач, са намером да је умножи у виду олеографије. Према склопљеном уговору, изведена је техником уља на платну, а уметник се потписао у доњем десном углу, ћирилицом (малим словима): влахо буковац цавтат 1901.

Leave a comment