Премијера представе “Свет могућности”  у суботу 6. априла у 19:30 на сцени Пера Добриновић у Српском народном позоришту у Новом Саду 

“Необична је стварност свијета о којем ћемо говорити у овој представи. Врло мало у том свијету има сличности са уобичајним свијетом и уобичајним позориштем. О овој представи говорићемо о свијету људи са сметњама у развоју. Термин „особе са сметњама у развоју“ подразумјева јако велики спектар особа са аутизмом или церебралном парализом. Неки од тих особа имају блаже сметње и у различитој мери су функционални у свакодневном, обичном свијету. Неки имају изражене вансеријске таленте за музику, или математику, или имају фасцинантну меморију…”

Аутор и редитељ, Харис Пашовић 

Представа “Свет могућности”,  како је навео аутор и редитељ Харис Пашовић на конференцији за медије у Новом Саду, доноси једну необичнију, другачију глуму на сцену Српског народног позоришта. Ово дело није активистичког карактера, већ уметничког и едукативног, односно фокус је на потешкоћама, изазовима и дешавањима са којима се особе са сметњама у развоју, али и њихове породице суочавају.

“Свет могућности”, пројекат који је подржала Креативна Европа, односно представа која обједињује четири града – Нови Сад, Сарајево, Будву и Загреб, отвара она поља живота особа са сметњама у развоју, која можда нису на адекватан начин подржана или валидирана од стране заједнице. 

Ово икуство у коме смо учестовали обележило нас је животно. Није наш циљ превасходно био активизам, већ да разумемо тај свет, да покушамо да схватимо природу феномена, природу њиховог света и да идемо мало иза тога, изјавио је редитељ Харис Пашовић. 

Свет који ћемо имати прилику да гледамо у представи, према наводима Соње Дамјановић, заменице управника Српског народног позоришта, оличење је велике одговорности, посвећености, али и пажње и осећајности:

Другачији свет од онога на који је већина нас навикла. Али опет једнако аутентичан, комплексан и емоционалан. Који се бави проблемима и животом људи са сметњама у развоју, посебно дневним ситуацијама, њиховим унутрашњим светом, али и њиховим породицама и свиме што заједно носе.

“Свет могућности” има једну значајну и снажну повезницу, што је на конференцији и указала Светлана Башевић, заменица директора школе “Милан Петровић”,  а то је рад управо са овом установом за основно и средње образовање деце и одраслих са свим сметњама у развоју.  

Добит је велика и за наше кориснике. Изазов је велики донети ове улоге на прави начин, посебно што сваки глумац има више улога. Оно што смо ми видели је огромна посвећеност, аналитичност, одговорност и пре свега једна велика топлина и отвореност у контакту са нашим корисницима.То је дало веру да ће ово успети. Позориште као медиј је јако значајан вид комуникације за широм друштвеном заједницом и ова представа иако нема документарни карактер, има уметнички. Отвара значајна питања, а можда покрене и доведе до неких решења. 

Иако је, како је навела Башевић, свака прича породица особа са сметњама у развоју аутентична и различита, оно што их повезује јесте та универзална тежња, посебно код деце и младих – да негују своје таленте. Матија Молчанов, који похађа средњу музичку школу у Тивату и настоји да упише музичку академију у Цетињу, публици ће се представити кроз дирке на клавиру на премијерном извођењу ове представе 6. априла. 

Ана Молчанов, Матејина мајка, изразила је захвалност редитељу Харису који је према њеним речима био инспирација и покретачка снага за све њих. 

“Матија који расте са аспергеровим синдромом, први пут кроз ову представу има прилику да буде оно што он заиста јесте. Да његов рад буде вреднован и кроз призму оваквог једног тренутка у којем може бити само младић са аспергеровим синдромом који воли свој клавир и своје умеће може да подели са оваквим аудиторијумом”. 

Пре скоро две године почео је процес креирања ове представе. Према наводима кореографкиње Ларисе Липовац,  процес осмишљавања кореографије за ову представу био је другачији и индивудуалан и да је само представљање појединичних прича глумаца утицало на креирање сценског покрета. 

Нагласак је на процесуалности. Они су сами у принципу јако пуно направили. Говорим из телесне праксе према драмским ситуацијама које се догађају на сцени. Гледајући пробе, фасцинирала ме је једноставност којом су у бити приступили самим материјалима, нема оне глуме да се глуми. Они стварно јесу на тој сцени и успешно су изнели све приче. 

Глумица Гордана Ђурђевић Димић, истакла је каква је прилика била да у просторијама дома ученика у оквиру ШОСО “Милан Петровић” и школе “посматра” особе са сметњама у развоју, са циљем да разуме и доживи њихово природно окружење и стекне увид у њихове досијее, како би изградила што веродостојније лик Маје која има церебралну парализу. 

“Рад са њима – комбинација је такве радости, такве љубави, да се једноставно сматра наградом тај сусрет са њима. Отворили смо један свет који је постао наш унутрашњи свет. Овом представом желели смо да скренемо пажњу јавности на живот који се одвија паралелно. Да то буде живот са људима, а не живот поред таквих људи. Уједно, хтели смо да покажемо какав је био третман тих људи у ранијим  историјским периодима и да се такав однос према њима никада више не понови. Јер живимо у опасном свету када је понављање најгорег и најстрашнијег врло могуће”, закључила је Гордана Ђурђевић Димић. 

У представи играју: Гордана Ђурђевић Димић, Лидија Стевановић, Сања Ристић Крајнов, Јелена Антонијевић, Мина Павлица, Марија Фелдеши, Милан Ковачевић, Марко Савковић, Вукашин Ранђеловић, Аљоша Ђидић, Александар Сарапа, Раде Перовић. 

Премијерно извођење представе “Свет могућности” – субота 6. април 2024. у 19:30, сцена “Пера Добриновић”, Српско народно позориште. 

Прва реприза представе “Свет могућности” – уторак 9. април 2024.  сцена “Пера Добриновић”, Српско народно позориште.

Текст: Анђела Андријевић

Фото: Марија Ердељи 

 

Leave a comment