Овогодишњи H-Bridges тим српских студената поново се такмичи за победу на највећем светском универзитетском такмичењу из енергетске електронике.

Успех тима у полуфиналној рунди светског такмичења

H-Bridges Тим студената са Електротехничког факултета, Универзитета у Београду, поново се пласирао у финалну фазу највећег светског универзитетског IEEE такмичења у области енергетске електронике, International Future Energy Challenge 2024 (IFEC2024). Такмичење је јединствено по томе што студенти морају самостално радити на свим аспектима пројекта, од развоја и реализације идејног решења до обезбеђивања свих потребних финансијских средстава и материјалних ресурса.
Овогодишњи задатак је стерео аудио појачавач класе Д, снаге 400W са два стерео и једним subwoofer  каналом. У поређењу са конвенционалним појачавачима, предност оваквог уређаја је побољшана енергетска ефикасност, бољи квалитет звука и фреквенцијски распон, као и смањење тежине. Приступ H-Bridges тима се огледа у потпуној дигиталној имплементацији која смањује величину и олакшава комуникацију са корисником.
Полуфинале се одржало 25. фебруара у Лос Анђелесу у оквиру највеће светске конференције примењене енергетске електронике – Applied Power Electronics Conference. Тада је у јакој конкуренцији, тим Електротехничког факултета обезбедио пласман у финале такмичења, које ће се
одржати у јулу месецу на Тексас Универзитету, у Остину. Представници Србије такмичиће се са тимовима из Немачке, САД-а, Тајвана и Кине.

Leave a comment