Предавање Иконе на стаклу

 

Предавање Иконе на стаклу

У четвртак, 28. марта у 18 сати у Музеју Војводине (Дунавска 35), као пратећи програм изложбе Стакло, одржаће се предавање: Иконе на стаклу. Предавачица је др Татјана Бугарски, музејска саветница-етнолошкиња, чланица ауторског тима ове интердисциплинарне изложбе.
Зачеци уметности осликавања стакла различитим техникама сежу у античко време.
До средине 18. века у јужним крајевима Немачке развила се аматерска продукција слика на стаклу намењена купцима на селу која се убрзо шири и у средњој Европи.
Музеј Војводине поседује колекцију од 107 икона на стаклу које потичу углавном са територије Војводине које су биле намењене православном, римокатоличком и грко-католичком тржишту. Окосницу колекције чине иконе рађене у домаћим центрима, као што су Сомбор, Стапар, Руски Крстур… Део колекције представљају и иконе израђене у удаљенијим центрима са простора данашње Аустрије, Чешке, Словачке и Румуније, које су набављене у нашим, већином сеоским домаћинствима.
Много занимљивих података о њиховој изради, мотивима и мајсторима доноси ово предавање.
Изложба Стакло је производ истраживања и промишљања читавог тима стручњака различитих профила. Основна идеја је била са се, кроз експонате од стакла који се налазе у различитим збиркама Музеја Војовдине, скрене пажња на материјал који има изузетно широку употребу и који нас вековима задивљује и инспирише.

Leave a comment