СВЕТИОНИК ЗНАЊА: ОТКРИЈТЕ ВАШУ РЕПУТАЦИЈУ НА

ИНТЕРНЕТУ САМО ЈЕДНИМ КЛИКОМ

ОТКРИЈТЕ ВАШУ РЕПУТАЦИЈУ НА
ИНТЕРНЕТУ САМО ЈЕДНИМ КЛИКОМ

Замислите да имате супермоћ да откријете какво је ваше понашање на интернету само једним кликом. То је управо оно што су четири бриљантна средњошколца – Нина, Огњен, Кристина и Нађа – остварили апликацијом DeepPrint и освојили треће место на Светионику знања. Приликом процеса запошљавања, компаније све чешће поред фокуса на професионалне квалификације и искуство кандидата, као и на њихову способност да обављају послове који су им потребни, истражују и понашање кандидата на интернету, посебно ако постоје индикације да би то могло бити релевантно за радно место или културу компаније.
Да ли сте знали да човек дневно на интернету проведе у просеку од 2-4 сата, најчешће га користећи за комуникацију, али и претраживање различитих информација, забаву, куповину, образовање и финансије. Идеја ових средњошколаца била је да помогну вршњацима који тек треба да уплове у тржиште рада, указујући им колико је важно шта и како раде на интернету.;Схватили смо колико је важно знати како се понашате на интернету;, каже Нина, представница тима.;Наша апликација не само да мери ваш дигитални отисак, већ вам и даје корисне савете како да га унапредите, уз помоћ вештачке интелигенције. Млади су све више свесни свог дигиталног идентитета и његовог утицаја на будућност“
Шта је заправо дигитални идентитет? Он представља скуп свих наших активности на интернету – од начина комуникације на друштвеним мрежама до трагова у онлине трговини и дигиталној интеракцији са појединцима и институцијама. Ти негде потхрањени скивени записи, могу имати дубок утицај на нашу приватност, професионални развој и друштвени углед. Разговарали смо и са Мајом Рубин менаџерком пројекта;Светионик Знања; на ком је овај фантастичан тим однео треће место – ;Ови млади хероји дотакли су важну тему, посебно у добу друштвених мрежа. Њихова прича треба да нас инспирише да схватимо да и ми можемо мењати свет; Додајући: &qуот;Пројекат 'Светионик Знања' је кључан за наше друштво. Верујемо да ће ови млади лидери обликовати нашу будућност и донети позитивне промене у нашу заједницу.
Препознавање важности дигиталног идентитета отвара пут ка одговорнијем понашању на мрежи. Апликације попут ове нуде алате и ресурсе како бисмо разумели наше онлине навике и њихов потенцијални утицај. Да подсетимо, Светионик знања је традиционално такмичење средњошколаца из 12 локалиних заједница Србије, које се спроводи сваке године у организацији Светионика знања и Асоцијације за афирмацију културе. Циљ је једноставан подстакнути младе да осмисле и развију пројекте који ће допринети унапређењу квалитета свакодневног живота у њиховим заједницама.

Leave a comment