H-Bridges Тим студената са Електротехничког факултета, Универзитета у Београду, поново се пласирао у финалну фазу највећег светског универзитетског ИЕЕЕ такмичења у области енергетске електронике,  International Future Energy Challenge 2024 (IFEC2024). Ово такмичење, које се одржава под покровитељством ИЕЕЕ светске асоцијације инжењера електротехнике окупља тимове са најпрестижнијих универзитета из целог света.

H-Bridges  у финалу највећег светског такмичења из енергетске електронике

H-Bridges у финалу највећег светског такмичења из енергетске електронике

Такмичење је јединствено по томе што студенти морају самостално радити на свим аспектима пројекта, од развоја и реализације идејног решења до обезбеђивања свих потребних финансијских средстава и материјалних ресурса.

Овогодишњи задатак је стерео аудио појачавач класе Д, снаге 400W са два стерео и једним subwoofer каналом. У поређењу са конвенционалним појачавачима, предност оваквог уређаја је побољшана енергетска ефикасност, бољи квалитет звука и фреквенцијски распон, као и смањење тежине. Приступ H-Bridges  тима се огледа у потпуној дигиталној имплементацији која смањује величину и олакшава комуникацију са корисником.

Прототип који је представљен у полуфиналу већ испуњава специфичне техничке захтеве за финале, а вештине презентовања представника тима добиле су посебне похвале судија. Коментар је био да српски тим поседује изузетно критичко размишљање, што додатно доприноси конкурентности у предстојећем делу такмичења.

Полуфинале такмичења одржано је 25. фебруара у Лос Анђелесу у оквиру највеће светске конференције примењене енергетске електронике – Applied Power Electronics Conference. У јакој конкуренцији, тим Електротехничког факултета обезбедио је пласман у финале такмичења, које ће се одржати у јулу месецу. Финале се одржава у Остину на Тексас универзитету, где ће се H-Bridges тим такмичити са још 6 тимова:

Nanjing University of Aeronautics and Astronautics (Кина)
National Taipei University of Technology (Тајван)
Reutlingen University (Немачка)
The University of Texas at Dallas (САД)
University of Kassel (Немачка)
Utah State University (САД)
За више информација о тиму можете посетити њихов сајт, као и друштвене мреже.

Извор: Стартуј

 

Leave a comment