Пробуђене, старије жене театром против дискриминације

Пробуђене, старије жене театром против дискриминације

Како би то било када би у представи која говори о одређеној дискриминацији проговорили они који се суочавају са њом, али не кроз тело и глас глумаца и глумица већ кроз њихове сопствене гласове? Управо то чини нова представа „Пробуђене: 11 ½ старих жена“, ауторке и редитељке Бранке Бајић Јованов, чија је премијера заказана за 23. март у 19 часова, у Новом Саду, на Великој сцени Културног центра Новог Сада.
Представа и цео процес који јој је претходио, је једна од првих у Србији, која на овај начин приступа темама старости и старења. Реч је о својеврсној форми Театра заједнице за старије особе, с фокусом на жене, које су се добровољно пријавиле да буду део овог процеса кроз јавни позив.
У овом првом уметнички ангажованом позоришном процесу, специјално дизајнираном за старије особе, уместо глумица, у главне улоге Бранка ставља 11 жена старијих од 65 година, које након вишемесечног драмског процеса и истраживања храбро проговарају о изазовима старења, стереотипима са којима се суочавају и дискриминацији коју
доживљавају као старије жене. Представа настоји да пренесе интимно, огољено и искрено суочавање ових 11 жена са процесом старења, посебно се фокусирајући на два важна животна прелаза: транзицију из активног радног живота у
пензионерско доба и суочавање с губитком вољене особе.
Користећи различите методе и технике примењеног позоришта, представа има специјално дизајниране делове за интеракцију са публиком, који омогућавају активно учешће гледалаца и њихов ангажман, а самим тим и дубље повезивање са проблемима који се тичу популације старијих лица.
Уз Бранку Бајић Јованов, као ауторку и редитељку представе, коредитељ и кодраматург је Лазар Јованов. У представи учествују: Мирјана Миланков, Светлана Селаковић, Станка Параћ Дамјановић, Наталија Маринковић, Славица Страценски, Јасна Карталовић, Милена Маринковић, Љубица Јанков, Милка Дмитрасиновић, Драгица Летић, Вера Ердевик.
Представа је докторски уметнички рад Бранке Бајић Јованов, докторанткиње Академије уметности у Новом Саду, рађен под менторством проф. др ум. Ивана Правдића. Бранка Бајић Јованов је самостална драмска уметница – глумица и драмска педагошкиња. Као позоришна практичарка и глумица креирала је и реализовала велики број уметничких и едукативних пројеката за децу, младе, старе, као и велики број професионалних позоришних продукција у земљи и иностранству током 20 година своје каријере. Последњих година, активно развија друштвено-ангажоване позоришне праксе са заједницом, акао докторанткиња Академије уметности Нови Сад, највише истражује и пише о антропологији старења и старости, користећи различите методе и технике примењеног позоришта. Улаз на представу је слободан, али је због ограниченог броја места неопходна резервација путем телефона
063/8809-386 или мејла articokaudruzenje@gmail.com.
Пројекат је подржан од стране Градске управе за културу Нови Сад, а реализује се уз подршку Удружења АРТичока и Културног Центра Нови Сад. Специјална подршка од стране фирме Медењак плус НС.

Leave a comment