Пролеће стидљиво куца на наша врата и доноси букетиће прелепог пољског цвећа у знак свог доласка. Расцветала се природа, буди се и буја, биљке лековите и цвеће мирисно зацељују ране и опијају душу. Да ли погледати лале, багреме, кукурек, маслачак, јагорчевину, љубичицу, зумбуле, звончиће, хризантеме, дан и ноћ…Сунце нас поздравља жутим смајлијем који се пробио кроз облаке, цвеће нас опија и весели нам дане. 

unplash.com Предивне лале родом из Холандије

Поље жутог маслачка или жутог нарциса

Ливада пуна жутих маслачака је слика коју памтим из села из раног детињства. Може се наћи на травњацима, поред пута, на ливадама, пропланцима и сунчаним стаништима. Цветови су јарко жути и језичави. Користи се за пролећно чишћење крви и опште јачање организма овај лепи самоникли цветић. Прича о нарцису је мало тужна али симблична. Шумска нимфа је по митологији умрла због неузвраћене љубави а он господин се видевши свој одраз у језеру забуљио у себе самог, када је покушао да загрли себе он је упао у воду и удавио се. На дну је пронађен жути цвет – нарцис. Зато  свој глас дајем маслачку – слатком, сунчаном и  лековитом. 

Опојни  зумбули и сетне Висибаке

Висибабе су највише самоникле и у преводу означавају млечно биље а назив су добиле због погнутог цвета ка земљи.  Зумбули су луковичасте биљке које дивно миришу и од којих се праве парфеми у Француској. Висибака се сећам као отпорних, самониклих цветића који се први јаве у сеоској шуми, пркосе испод грања и пробијајау се ка сунцу. Иако делују тужни, због погнутих главица, ипак су то јаки и борбени први песници пролећа.  Зумбули су прелепи због једрине цветова, атрактивних боја и интензитета колора и мириса. Ако би ме неко питао које бих цвеће најрадије желела то би био љубичасти зумбул, на другом месту су жуте лале. 

Дан и ноћ или Госпин цвет, Госпина љубица

Веома је отпоран Дан и ноћ, цвета и под снегом крајем зиме и током марта, такозвана тробојна или шарена љубичица. Није захтевна биљка и отпорна је на ниске температуре. Његова једноставност у гајењу чини га правим драгуљем вртларства. Цветови исте биљке су различитих боја што је врло интересантно и другачије. У књизи Тајни говор цвећа и дрвећа Богомира Михајловића наводи се да је жена, која у мноштву цвећа изабере дан и ноћ, романтична и сетна.

Отмене и елеганте лале родом из Холандије

Лале важе за веома префињене датирају чак из 12. века. За време владавине Сулејмана Величанственог (1494-1566), лале су већ тада биле култивисане биљке, узгајане за задовољство султана. Током  владавине Ахмеда III  (1703-1730), лала је постала  симбол богатства и престижа, овај период је касније назван “Доба лала”. У Турској су тада постојали строги прописи везани за гајење и продају овог цвета. Појава лала или тулитоманија у Холандији крећу око 1593. године када је ботаничар донео у своје вртове прелепе лале које је љубоморно  чувао па су постале узрок краћа и провала у вртове. Од тад креће тулитоманија и траје и дан данас и ван Холандије.

Кукурек или “божићна ружа”

Кукурек је из породице љутића, крупан жуто-зелени цвет интензивног мириса. Може бити и отрован и лековит, постоје опречне приче из митологије. Грци су тврдили  да стока која приликом испаше једе кукурек о обавезно се разболи. Ипак, ако би козе појеле ову биљку и преживеле, њихово млеко би се користило за лечење епилепсије Херкул је наводно управо кукуреком излечио своје лудило, а велики Александар Македонски је умро јер га је превише дуго користио као лек. Тако да са кукуреком треба бити опрезан, свакако не задивљује својом лепотом као други весници али нам његов долазак најављује пролеће.

Сузана Марјановић

Leave a comment