8. март пун љубави, цвећа и пажње за све даме!

Баш тако, иако би јачи полови рекли да ми, припаднице лепшег пола,  добијамо њихову пажњу током целе године што је дискутабилно. Било како било, нама дамама је 8. март заиста важан Дан жена.

8. март пун љубави, цвећа и пажње за све даме

8. марта кроз историју

Први Дан жена је обележен 1909.  године у САД декларацијом. Постоји легенда о пожару у фабрици текстила у Њујорку када је погинуло преко стотину жена. Сматра се да су раднице биле задржане унутар фабрике како би их се спречило да штрајкују са другим радницима. Тада се обично радило 10 сати дневно. 1911. године је Међународни дан жена обележен у Аустрији, Немачкој, Данској и Швајцарској, уз многе демонстрације и феминисткиње широм Европе. Жене су парадирале и носиле транспаренте, тражиле су да им се омогући право да гласају и да имају право да обављају функцију као и да имају боље услове рада.

  • Боје Међународног дана жена

Љубичаста, зелена и бела! Љубичаста означава правду и достојанство. Зелена симболизује наду. Бела представља чистоту, мада је то контроверзан концепт и није превише познат. Пре бисмо симбол цвећа повезали са 8. мартом него што бисмо симболе боја. Свакако, све боје су добродошле тог дивног дана било у једном букету, било у омоту бонбона, било у шареној честитки.

  • Све више жене дарују женама

Приметно је да жене све  више дарују друге жене током овог празника, било да су то мајке, сестре, ћерке, пријатељице, колегинице. Тим путем покушавамо скренути пажњу и мушком полу уколико нас случајно забораве тог дана, а сем тога жена је жени је највећи ослонац и подршка. Постао је обичај да тог дана славимо на разне начине, и у колективима и породично. Или идемо на свечани колективни ручак са колегама или добијамо слободан дан, ваучер, цвеће или нас наши партнери изведу на вечеру или на путовање. Битно је да тог дана ми жене славимо, било у мушком или женском друштву, Дан је само наш и желимо да га сви признају и поштују.

  • Једна чоколадица, један цвет и једна порука

Једна чоколадица, један цвет и једна порука када су од срца довољни су за осмех и срећу лепших половина. Нису неопходни гламурозни поклони, издвајање пуно новца, али на пажњи немојте штедети. Најбоље познајете своје лепше половине, па можете да знате шта би их одушевило, да ли је то дуга шетња по природи, да ли је то масажа у спа центру, да ли је то третман за улепшавање у салону, да ли је то једнодневни излет. Шта год да изаберете, завите изненађење у најлепши украсни папир са једном лепом машном.

  • Изливи љубави и знаци пажње

Пажњу можемо исказати на различите начине и различитим знацима, све зависи ко је и каква особа коју желите да обрадујете и колико је познајете. Присуство, загрљаји, смех, пољупци, ћаскање, заједничко време су знаци који најбоље показују да смо ту када треба да будемо, а уколико сте удаљени километрима од вољене особе , можете је обрадовати и малом пошиљком али врло оригиналном и срдачном.

Планирајте почетком марта како ћете организовати изненађење и нема грешке када посветите добре мисли и намере вољеној особи. Луксузна кутијица  накита или посвећен цео дан драгој дами подједнако је луксуз за себе, па шта је ко у прилици нека приреди својој драгој дами 8. марта. 

 

Сузана Марјановић

Leave a comment