Да ли сте се икада запитали како окружење у којем живимо и вредности које негујемо утичу на наше животне изборе? Да ли су те вредности исте за тебе и мене? Оне су несумњиво обликоване нашим полом, годинама, образовним аспирацијама и амбицијама. Млади између 18-26 година нису хомогена група, чине представљају различита уверења и мотивације, што одражава разноликост читавог друштва. Сви имамо своје жеље, надања, страхове и разлоге који обликују одлуке које доносимо.

Конкурс за есеј: О мени се ради! Зашто сам (а)политичан/на?

Конкурс за есеј: О мени се ради! Зашто сам (а)политичан/на?

Од тренутка када се пробудимо, до времена када кренемо на починак, наш дан се састоји од низа избора – од тога шта обући, и обавеза нам предстоје током дана, па до оних кључних одлука које могу одредити наш животни пут: избор школе или факултета, посла, животног партнера или политичке странке за коју ћемо гласати на изборима.

Према “Алтернативном извештају о положају и потребама младих у Републици Србији“, Кровне организације младих Србије за 2022. годину, 42,2 % младих у Србији није изашло на изборе 2022. Од тог процента 21,7% њих не верује да избори могу било шта да промене, 21,7% сматра да су сви политичари исти, а њих 20,1% да тренутно немају за кога да гласају. Чак 80% младих сматра да не може да утиче на политичке одлуке које се доносе у Србији.

У контексту различитих протеста, увођења матуре после завршене средње школе, повећања школарине, (не)могућности добијања смештаја у студентским домовима, насиља у школама, готово свакодневно се појављују нове теме које додатно деле већ подељено друштво.

Где смо ми, млади људи, у свему овоме? Колико смо ангажовани, а колико аполитични? Како се информишемо и доживљавамо свет око себе? Због којих вредности одлучујемо да будемо активни чланови друштва или да пасивно посматрамо своје животе, дозвољавајући да уместо нас одлуке доносе они који о нашим животима и стремљењима не знају пуно?

Ако размишљаш о овим питањима и желиш да поделиш свој поглед на политику и друштво, ово је прави Конкурс за тебе!

Фондација Konrad Adenauer у Београду и Институт за јавну политику расписују: Конкурс за есеј “О мени се ради! Зашто сам (а)политичан/на?”

Услови конкурса:

  • Конкурс је намењен младима између 18 и 26 година који су држављани Републике Србије.
  • Учесници треба да напишу есеје дужине до 2500 речи, и пошаљу их у електронском формату (ПДФ или Wорд) или на адресу Фондације Konrad Adenauer
  • Радови морају бити потписани шифром. Решење шифре треба послати у одвојеном електронском или писаном документу, у коме ће се поред имена и презимена навести и потпуни контакт подаци.
  • Сваки учесник може доставити само један есеј.
  • Есеји ће бити проверени како би се утврдило да ли је у писању коришћена помоћ система ChatGPT. Есеје можете послати на маил адресу: Office.Belgrade@kas.deса назнаком “Конкурс за есеј” или поштом на адресу: Фондација Konrad Adenauer Македонска 2, 11 000 Београд. Конкурс је отворен до 15. марта 2024. године.

Резултати Конкурса биће објављени најкасније до 15. априла 2024. године.

Три најбоља есеја биће награђена дипломом и новчаном наградом од 500 ЕУР (у нето динарској противвредности). Есеји који су награђени и други одабрани, али ненаграђени есеји, ће бити објављени у засебној публикацији Фондације Konrad Adenauer  и Института за јавну политику.

Извор: Стартуј

Leave a comment