Са великим задовољством вас позивамо на овогодишњу Новосадску недељу поноса! Ово је време када заједно славимо нашу љубав и понос, док се боримо за остварење основних људских права која нам, на жалост, још увек нису омогућена.

Новосадска недеља поноса од 13. до 19. маја – Пријави своју идеју!

Од 13. до 19. маја, Група „ИЗАЂИ“, ће у сарадњи са партнерима организовати низ догађаја, укључујући панел дискусије, уметничке перформансе, журке и још много тога! Новосадска недеља поноса се сада већ традиционално организује уочи Међународног дана против хомофобије, бифобије и трансфобије, који се обележава 17 маја.

Посебан акценат овогодишње недеље поноса у Новом Саду биће ЛГБТКИ+ историја, којом желимо да разбијемо опасне наративе о томе како је ЛГБТКИ+ заједница последица западног утицаја, које слушамо већ годинама.

Кроз кампању #ОдувекСмоТу желимо да представимо нашим суграђанима и суграђанкама да смо одувек ту, али да смо због дискриминације друштвено невидљиви.

Такође, желимо да истакнемо да захтеви о усвајању Закона о истополним браковима и Закона о родном идентитету и побољшању здравствених услуга за транс особе, који су први пут били тема Београдског Прајда 2014. године, још увек нису усвојени.

Све активности које планирамо да реализујемо током Новосадске недеље поноса биће отворене за све, без обзира на родни идентитет и сексуалну оријентацију. И ове године желимо да наставимо традицију укључивања шире заједнице у предлагање и организацију активности, што смо омогућили кроз упитник који је доступан овде.

Рок за предлагање активности је петак 25. фебруара, до краја дана. Радујемо се вашим идејама!

Хајде поново да се састанемо и заједно станемо на пут порасту нетолеранције, дискриминације и насиља у нашем друштву и изборимо се за Нови Сад у ком ЛГБТКИ+ особе могу да живе слободно и поносно!

Уколико имате било каква питања, можете их послати нашем колеги Велимиру Милошеву на следећу адресу -velimir@izadji.rs

Leave a comment