14. фебруар, дан када се преплићу традиција и љубав. Сваке године сведочимо разним спекулацијама кога изабрати, Светог Трифуна или Светог Валентина. Међутим, мало је људи који заиста знају чиме су се ова два светитеља бавила, и зашто их данас славимо.

Свети Трифун не може и не сме бити замена за Светог Валентина, као ни обрнуто. Ипак, заједничко им је то што су заштитници љубави.

Свети Трифун је рођен у Фригији (средња Анадолија), у сиромашној породици. Своје дане је проводио чувајући гуске. За време свог живота, чинио је добро људима, лечио је болесне, помагао сиромашнима и онима који су му се обраћали за помоћ. Остао је упамћен по томе, што је излечио кћерку цара Гардијана III, која је боловала од умне болести. Цар га је богато даровао, а он је сво то богатство поделио сиромашнима и вратио се да чува гуске. Страдао је за време владавине цара Деција, који је прогонио хришћане. Сахрањен је у свом родном месту.

Њега славе занатлије, виноградари, механџије. Верује се да ће година бити родна ако на овај празник падне киша, а ако буде сунчано, година ће бити сушна. Такође, постоји веровање, да са овим даном стиже пролеће.

Занимљиво је да и православна црква слави Светог Валентина, али 12. августа.

Свети Валентин, био је мученик и епископ. Погубљен је од стране цара Клаудија II, зато што је тајно венчавао војнике, што је цар изричито забранио. Године 1969. дан Светог Валентина је избрисан из католичког календара.

 

Тек у петнаестом веку, Свети Валентин је повезан са празником љубави (Даном заљубљених). Постало је популарно, поготово међу младима, да се својим сродним душама, на овај дан, поклањају бомбоњере у облику срца, руже, фигуре Купидона…Данас, велике количине новца дају се управо на те поклоне, што радњама заправо доноси профит.

Видели смо да је бесмислено расправљати кога ћемо славити тај дан – шта ћете ви изабрати, остаје на вама, а љубав треба славити сваког дана!

 

Текст: Милица Максимовић

Фото: Unsplash.com

Leave a comment