У Гимназији ,,Исидора Секулић” у среду, 7. јануара, одржао се први солистички концерт школског бенда под називом ,,Битанге” и то са хуманитарним карактером.

 Концерт школског бенда Битанге био је хуманитарног карактера да би се прикупила средства за лечење дечака Матије. Ово је само једна од ствари које је Гимназија Исидора Секулић припремила да би се прикупиo потребан износ. Организује се хуманитарни турнир у кошарци 3×3 као и прикупљање између ученика и између запослених у школи.

Пратећи плакат за догађај

Сами догађаји су инспирисани културним вечерима познатим у школи као Четвртком код Исидоре, иако како је навео професор филозофије Дамир Малешев, ментор саме групе у успону, не мора нужно да буде четвртком јер је хуманост на првом месту. Присутнима се обратила и Јелена Груба, педагошкиња Гимназије која је истакла да је и овога пута Гимназија Исидора Секулић показала праву слику хуманости и истакла важност оваквих ваннаставних дешавања. На почетку самог догађаја обратио се и Михајло Миљковић, који је уједно и главни организатор бенда и бубњар.

Школски бендови нису толико популарни у новосадским школама, те смо питали Михајла Миљковића одакле идеја и повод за такав вид ваннаставне активности.

Идеја је настала прошле године у мањем саставу где су били бубањ, бас, две гитаре и вокал, додуше, вокале смо тешко проналазили. На једној музичкој вечери смо свирали у априлу месецу прошле године као група и након самог наступа се искристалисао сталан састав. После се на моју иницијативу одржао концерт у дворишту школе, уз помоћ ђачког парламента, који је такође био хуманитарног карактера.

Михајло наводи како је сваки њихов насуп хуманитарног карактера и како ће им то бити главна покретачка тачка за њихов рад и музицирање. Сам назив Битанге је дошао спонтано јер, како Михајло каже, највише иде уз њих.

Ваннаставне активности су важан део развоја и развића сваког ученика, тако се стичу нова искуства, нови пријатељи, као и нова знања. Важност саме музике као и овакав вид музицирања у школи нам је Михајло мало боље разјаснио.

Без музике се генерално не може живети јер она све окружује, све у природи што чујемо може да се опише неким тоном. Сматрам да је музика саставни део живота. Сам вид прављења школског бенда пружа ученицима да се друже, да имају потребу да стварају нешто за себе, независно од самог учења. Код нас по одељењима има 35+ ђака, сигуран сам да свако има барем неки таленат и да треба пружити прилику да он изађе на видело, у овом случају у школи. Генерално кроз историју саме школе, њен дух опстаје кроз музику, зато кроз ово охрабрујемо и млађе генерације да наступају, да се ослободе и да на различите начине изражавају свој таленат.

Концерт се одржао у свечаној сали Гимназије која броји свега 70 седећих места, док је посећеност концерта била минимум дупла, тако да су ученици, гости морали или на столицама испред или иза сцене на клупама да седну и уживају у богатом програму. На самом концерту могли су се чути разни звуци рока и попа, како домаћег тако и страног. Лоше вино, Марина, Пар година за нас, само су неки од хитова који су се могли послушати на овом догађају. Састав чине три вокала, Татјана Саватић, Марко Ковач и Дамјан Кнежевић. Давид Вебер је на ритам гитари, за клавијатуром је Филип Крошњар. Филип Кузмановић је на соло гитари а Ивана Ласица на бас гитари. Бубањ води Михајло Миљковић. Неке од песама као што су Морнар и Долази зима, на крају концерта извођачи дсу морали да понове јер је публика најбоље реаговала на њих.

Сам догађај је одисао топлином талента, али и жаром квалитетног поп-рока, са фасцинантним вокалима, изузетно талентованим музичарима и утисак је био као да свира група која има дугогодишње искуство. План самих Битанги није да се овде зауставе, планирају такође концерт на отвореном у дворишту школе који ће бити отворен за јавност и сигурно хуманитарног карактера, што је њихов главни циљ.

Текст и фотографије: Борис Јанко

Leave a comment