Предавање Бањске чаше – од уметничког предмета до сувенира
У среду, 7. фебруара у 18 сати (Дунавска 35), као пратећи програм изложбе Стакло, одржаће се предавање: Бањске чаше – од уметничког предмета до сувенира.

Предавање Бањске чаше – од уметничког предмета до сувенира

Предавач је Дејан Воргић, историчар уметности, кустос Народног музеја Зрењанин.

Колевка овог типа стакла налази се у чешком месту Teplice, и његов успон био је у директној вези са развојем бањског лечилишта почетком XИX века. Током бањске сезоне, односно од маја до септембра, Teplice су пулсирале културним и привредним животом. Сезонски трговци из Прага, занатлије (гравери) и продавци стакла из области Новог Бора и Каменичког Шенова долазили су у Teplice да продају своју стаклену робу гостима бање. Тепличке чаше биле су тражене међу богатом аристократијом, али их је куповао и грађански сталеж. Поред сувенирског карактера чаше носе снажан уметничко-занатски печат мајстора који су их радили, а имале су и практичну намену као чаша за пиће са лековитих извора. Најчешћи мотив за гравуре биле су зграде бање, природни феномени, културно-историјски споменици и различити симболи и натписи. Посебан подтип бањске чаше има пљоснату форму прилагођену ношењу у џепу, услед чега се често називају и џепне чаше. Од краја XИX века Бањске чаше се производе и на територији данашње Србије.

Изложба Стакло је производ истраживања и промишљања читавог тима стручњака различитих профила. Основна идеја је била са се, кроз експонате од стакла који се налазе у различитим збиркама Музеја Војоводине, скрене пажња на материјал који има изузетно широку употребу и који нас вековима задивљује и инспирише – од праисторије до садашњег тренутка.

Leave a comment