Менструално сиромаштво представља немогућност куповине менструалних хигијенских производа али и неправилну и недовољну информисаност и бригу о менструалном и репродуктивном здрављу. У овом тексту бавићемо се темом менструалног здравља и на које све начине га можемо сачувати.

Менструално здравље представља потпуно физичко, ментално и социјално добро, а не само бригу о вођењу хигијене. Оно представља потпуно добро или well- being. 

Брига о репродуктивном здрављу претходи бризи о менструалном здрављу. Они су потпуно повезани и правилна брига и информисаност на време може девојчицу у пубертетском периоду да спреми за промене у телу. Вођење бриге о репродуктивном здрављу задатак је који је постављен од самог рођења. Уколико се тога придржавају родитељи или старатељи а касније и девојчица, такав став има потенцијал да девојчица разуме битност вођења бриге о свом целокупном здрављу али и о оснаживању жена.

Недостатак бриге о менструалној хигијени може довести до немогућности у обављању свакодневних активности али довести и до разних обољења. У неком од претходних текстова писали смо о менструалном сиромаштву и колико оно може бити заслужно за неприступачност производа који су потребни за вођење хигијене.

Милиони људи у развијеним земљама и земљама у развоју подједнако доживљавају менструално сиромаштва, али оно несразмерно утиче на заједнице са ниским приходима. Глобално, 12,8% жена и девојака живи у сиромаштву и бори се за приступ ресурсима за управљање менструацијом.- наводи UN Women.

https://www.onlymyhealth.com

Како би девојчица потпуно била информисана о свом развоју, није потребно само да брине о хигијени тела, потребно је да буде информисана и о економским терминима попут пинк таксе али и да живи у окружењу у ком неће осетити менструалну стигматизацију која може утицати и на њен психолошки развој.

Почетак менструације значи нову фазу – и нове рањивости – у животу адолесцената. Ипак, многе адолесценткиње се суочавају са стигмом, узнемиравањем и социјалном искљученошћу током менструације.- наводи  UNICEF

Термину менструалног здравља, како бисмо га у потпуности разумели, потребно је прићи са гинеколошког и психолошког становишта, зато се о овој теми разговарало са Примаријус доктором специјалистом медицине Дејаном Нинчићем који је гинеколог у гинеколошкој ординацији ЕУРОЛАБ и психологом Слободаном Матићем.

Вођење рачуна о хигијени

Вођење рачуна о хигијени представља прву ставку бриге о менструалном здрављу. Потребно је бринути о свом телу током али и након менструације тако да се подржавају преференције, хигијена, удобност, приватност и безбедност тела. Ово укључује приступ и коришћење ефикасних и приступачних менструалних материјала и поседовање пратећих објеката и услуга, укључујући воду, санитарне и хигијенске услуге, за прање тела и руку, промену менструалног производа као и чишћење и/или одлагање коришћених материјала.

Гинеколог Дејан Нинчић одговорио је на питање шта представља брига о хигијени:

Хигијена интимне регије као и хигијена целог тела је изузетно битна, међутим ни ту не треба претеривати и треба бити пажљив. Сви делови тела имају своје микроорганизме који ту нормално живе, имају своју улогу, пре свега заштитну, тако и  око и у вагини. У тој регији користимо блага средства за одржавање хигијене, то могу бити сапуни који су благи, а никако агресивна средства као што су гелови за туширање. Тако постоје специјални сапуни и гелови који се користе само за интимну регију и који имају усклађен pH, односно киселост која одговара интимној регији. Важно је да гинеколог препоручи средство свакој пацијенткињи.

https://www.eurolabns.com/ginekologija-dr-nincic

Вагина обично има јединствену флору која одржава унутрашње физичко и хемијско окружење. Присуство нормалне флоре зависи од одржавања различитих компоненти екосистема који је у динамичкој равнотежи . На основу неколико објављених чланака, нормална pH вредност вагине за жене у репродуктивном периоду креће се од 3,8 до 5,0 што је умерено кисело.- National Library of Medicine

Промена хигијенског производа, конзумирање антибиотика, прехлада, стрес или незаштићени интимни односи могу изазвати нелагоду и иритацију вагиналне флоре. Тада је сигурно период појаве сувоће вагине. То значи да се променила pH вредност и влажност која изазива одређене иритације. Ово се односи на период репродуктивног доба, док се у периоду менопаузе то на друге начине може проузроковати и лечити.

Поред тога треба водити рачуна и о одржавању коже, како у репродуктивном добу тако и у касној животној доби, у менопаузи где је сувоћа изражена а то се решава различитим кремама и вагиналетама  које такође препоручује гинеколог. Када су у питању улошци, ту је маркетиншки елемент веома присутан. Свакодневно ношење уложака није неопходно, они се носе само у периоду менструалног циклуса. Нормално, вагина има своју секрецију и та секреција у здравим и нормалним стањима подразумева секрецију у циљу одржавање влажности. – каже гинеколог Дејан Нинчић

Промена секрета и влажности вагине може доста тога да нам каже о нашем здрављу и пре него што се промена догоди. За то је потребно време, твоја пажња и запажање неколико месеци како би приметила промену. Важно је да знаш да се промена дешава у различитим фазама менструалног циклуса, па тако тај секрет може бити повећан али промена у мирису, боји и текстури може ти рећи доста тога!

Појачана вагинална секреција може бити знак појаве неке вагиналне инфекције. Најчешће је то кандидијаза и она може да настане као последица употребе антибиотика, стресних периода у животу када долази до пада имунитета. Појачана вагинална секција тражи одлазак код гинеколога како би се видело да ли постоји нека инфекција. Међутим, појачан секрет из вагине може указати и на неке друге болести , пре свега грлића материце. Уколико је секрет променио мирис, боју или количину потребно је јавити се гинекологу!- гинеколог Дејан Нинчић

https://www.eurolabns.com/ginekologija-dr-nincic

Рак (карцином) грлића материце представља новостворено туморско ткиво, злоћудних карактеристика са инвазивним ширењем у околне структуре, крв и лимфу. Рак грлића материце је малигни (злоћудни) епителни тумор локализован на делу материце или у цервикалном каналу. Због озбиљности овог обољења од 2007. године, сваке године трећа недеља јануара се обележава као Европска недеља превенције рака грлића материце. Ова иницијатива је покренута од стране Европске асоцијације за борбу против рака грлића материцe (European Campus Card Association-ECCA). Ове године обележавала се 18. Европска недеља превенције рака грлића материце.

18. Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се од 22. до 28. јануара 2024. године у циљу подизања свести жена о раку грлића као и промоција значаја очувања репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције, како примарне превенције (промоција одговорног сексуалног понашања). и ХПВ имунизација), тако и секундарне превенције (раног откривања карцинома грлића материце путем Папаниколау теста и редовним посетама гинеколога). Овогодишњи слоган кампање је “Научити. Спречити. Рано откривање” (Learn. Prevent. Screen).- Дом здравља Нови Сад

www.zjz.org.rs

Превентивни гинеколошки прегледи су једна од основних ставки на твом годишњем плану јер брига о репродуктивном и менструалном здрављу не може да чека!

Основна порука свим женама – рак грлића материце је малигна болест која се може спречити, жене треба да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоје само један дан када ће посетити свог лекара – гинеколога и обавити превентивни преглед! Стандардизоване стопе морталитета од рака на популацију света према водећим локализацијама код жена у Републици Србији у 2021. години,  показују да се карцином грлића материце налази на четвртом месту са 6,2% (Војводина 7,6).- Наводи се на сајту Дома здравља Новог Сада

Праћење редовности менструалног циклуса

Редован менструални циклус може нам рећи да ли се правилно бринемо о нашем менструалном здрављу. Наравно, уколико је тек почетак, и девојчица је добила менарху-прву менструацију, потребно је неколико година како би се менструација усталила и могла редовно да се прати. Праћење менструације је важно јер ће нам то помоћи да разумемо своја расположења, промене понашања и емоција, да познајемо промене у свом телу, да препознамо боје менструалне крви као и секрета јер су углавном то први показатељи да нешто није у реду и да нам је потребан гинеколошки преглед! Као и код секрета, тако и менструална крв може подлећи различитим променама, може нам рећи у којој смо фази током менструације али и то да ли су се појавиле неке бактеријске инфекције.

Freepik

Постоје различити начини за праћење менструације. То нам је потребно како би смо увидели да ли она долази сваког месеца на време и имамо усклађен менструални циклус, али и како би се заказао преглед код гинеколога или се планирала трудноћа. Постоји велики број апликација и менструалних калкулатора који рачунају размак између менструације и трајање менструалног циклуса како би знала кад можеш да очекујеш следећу менструацију. То је сјајан начин да будеш одговорна према свом здрављу и телу!

Информисање о променама које доноси пубертет

Пре разговора о пубертету, потребно је раздвојити два, често помешана појма. Пубертет се односи на физичке и физиолошке промене које су типичне за сваку особу, без обзира на средину, културу или неке друге факторе. Адолесценција са друге стране је шири појам и представља психолошке, биолошке и социјалне процесе кроз које пролазе млади током преласка у одрасло доба. Адолесценција није типична појава за сваку особу и културолошки је условљена. Нека изолована абориџинска, јужно америчка и афричка племена не пролазе кроз бурна и за нас типична адолесцентска стања већ пролазе кроз разне ритуале одрастања, где се пре ритуала сматрају децом, а након ритуала одраслим особама. Ипак, чини се да оба начина преласка у одрасло доба подразумевају присуство страха, неизвесности, бола и патње. – психолог Слободан Матић

Улазак у пубертет означава ново поглавље раста и развоја женског тела. Убрзан раст груди, маљавост, промена телесне тежине, промена коже, промена конструкције тела- све су то видљиве промене које могу утицати на самопоуздање сваке девојчице. У овом периоду очекивана су различита поређења са вршњацима а било каква одступања и различитости могу утицати на положај детета у својој групи.

Ово отежано прихватање у периоду израженог нарцизма, какав је адолесценција неретко доводи до стигматизације која подразумева негативне ставове и стереотипе, дискриминацију и обезвређивање особа које по одређеним карактеристикама одударају од групе- психолог Слободан Матић

 

Unsplash

Одударање од групе, различитост и индивидуалност у периоду адолесценције нису прихватљиви. Они прерастају у нешто веће, и могу оставити последице. Та неприхваћеност ствара промене на психолошком плану где се стигматизација интернализује и прераста у само- стигматизацију.

Доживљаји да са мном нешто није у реду, мржња према себи и свом телу, самоизолација, усамљеност, нагомилавање негативних емоција, недостатак комуникације и нетражење помоћи – пошто не вредим, нема ни смисла тражити помоћ јер је нећу добити, честе су последице стигматизације и само-стигматизације.- психолог Слободан Матић

Код касне појаве менструације такође се неће заобићи појава само- стигматизације. Иако мислимо да у старијем узрасту девојчице лакше могу пребродити проблеме, не значи да ће се проблеми десити у том периоду, него много раније, онда када је увелико очекивала менструацију а ње није било.

У блажим и чешћим случајевима, девојчице које касније добијају менструацију  суочавају се са осећајима неадекватности, стида, усамљености, заостајања за другарицама. Ипак, када добију прву менструацију, когнитивно и емоционално су компетентније да поднесу промене које долазе. У обрнутом смеру, девојке које раније доживе прву менструацију, због нижег стадијума когнитивног и емоционалног развоја, поседују мање компетенција да се носе са наступајућим променама. Истовремено, суочавају се са учесталијом негативном пажњом дечака, задиркивањем и подсмевањем, а у односу на околину немају никога од вршњака са ким могу да поделе своја искуства.- каже психолог Слободан Матић

Freepik

По мишљењу гинеколога Нинчића  информисање о менструацији и пубертетском периоду захтева знања шире научне заједнице- и гинеколога и психолога:

По мом мишљењу, мишљењу других гинеколога  као и шире научне заједнице, врло је значајно девојчицу усмерити ка томе које ће се промене дешавати у пубертету. Дешавају се многобројне промене и то је један турбулентан период у одрастању сваког човека, зато је потребно преузети акцију едукације. Када говоримо о репродуктивном здрављу, девојчице морају имати информације које уче у оквиру школе на настави биологије, али и са својим породицом, разговором да је нормално да ће у једном моменту живота добити менструацију , како тај догађај. не би био трауматично искуство То је један нормалан физиолошки процес који показује да је све у реду са њеним телом и репродуктивним системом. Зато, важно је да свака девојчица у периоду пре своје 12. године, када се очекује прва менструација има информацију да је месечно крварење нормална појава.

Приручник за коришћење здравствено-васпитног средства Моје тело, Института за јавно здравље Војводине, наводи да у општој популацији, 20% девојчица има само негативна осећања у вези прве менструације, 20% само позитивна осећања и 40% амбивалентна тј. и позитивна и негативна осећања.

Код старијих девојчица почетак менструалног циклуса захтева брижну гениталну хигијену. Током трајања менструације девојчице се могу редовно и уобичајено купати и туширати. Вода не може да уђе у унутрашњост тела. Важно је да се хигијенски улошци редовно мењају, најмање 4-5 пута током дана, водећи рачуна да се претходно оперу руке. Руке се перу и након промене улошка.- Наводи се у Приручнику као правилан начин бриге о хигијени полних органа.

Приручник Института за јавно здравље Војводине “Моје тело”

Као најбоља превенција стигматизације и других негативних осећања везаних за развој, свакако је информисаност. Један од главних узрока стигматизације уопште је мањак знања и неразумевање. Степен информисаности о развоју се драстично повећао последњих деценија, па се самим тим и степен стигматизације смањио. Често у оквиру вршњачке групе, девојчице које су рано или касно добиле менструацију неће лако поделити то са другарицама управо из страха да ће одударати од групе што опет може довести до осећања истинског неприпадања и тако у круг. Стабилна и отворена комуникација обезбедила би девојчицама које одскачу од групног просека већи степен разумевања сопственог стања и знатно мање негативних емоција везаних за то стање.-  каже психолог Слободан Матић

Редовни гинеколошки прегледи

Без много приче, редовни превентивни гинеколошки прегледи су нешто што морају бити на чек листи сваке жене! Први гинеколошки преглед након првог интимног односа препоручује се у периоду од шест месеци. Гинеколошки прегледи нису пријатни, али никако не смеју бити болни!

Након првог сексуалног односа, у периоду од 6 месеци, потребно је да девојка посети гинеколога. Ради се комплетан гинеколошки преглед, на тај начин можемо да узмемо, пре свега узорак ПАПА бриса, који ће нам дати податак о здрављу грлића материце, који је веома битан у превенцији, праћењу и лечењу промена на грлићу материце, како не би дошло до развоја тежих болести, а затим и ултразвучни преглед којим можемо трансвагиналном ултразвучном сондом визуализовати унутрашње женске полне органе и видети да ли постоји било каква промена на њима. Девојке треба да стекну навику да бар једанпут годишње дођу код гинеколога на комплетан гинеколошки преглед.- гинеколог Дејан Нинчић

https://www.eurolabns.com/ginekologija-dr-nincic

Међутим, осећај непријатности који може да изазове први одлазак код гинеколога више није нешто што највише брине девојке. Оно што их више брине јесте питање- Како пронаћи правог гинеколога?

Марија Ратковић- публицисткиња, теоретичарка и активисткиња тако долази на идеју да направи Мапу препорука на територији Републике Србије која ће женама широм земље помоћи у томе да пронађу гинекологе који су сигурни, проверени и са којима жене имају само добра искуства.

Мапа препорука је дошла као покушај дигитализовања нашег искуства из стварног живота. Све смо имале препоруке својих другарица, мајки, сестри и жена којима верујемо. Једноставно питања интимног здравља се не решавају преко огласа. Почетак сакупљања података десио се упоредо са аферама акушерског и лекарског насиља јер смо желеле да осим тешких прича чујемо и лепе. Желеле смо да поделимо инфо о дивним лекаркама и лекарима са женама којима је пољуљано поверење. Од жене жени. Дејана Стошић и ја смо на мрежама објавиле позиве, после се укључила Александра Јеремић и са њом сам радила на развоју и организацији базе. Идеја је била да мапа буде свима доступна и да није потребна никаква додатна инсталација – готово сви користе google maps.- рекла је Марија

 

Мапа препорука

Постоји много разлога због којих жене не одлазе код гинеколога, а поред стигматизације, која је у неким срединама на високом нивоу, жене немају финансијски стабилност како би у потпуности бринуле о репродуктивном и менструалном здрављу. Немогућност куповине погодних менструалних производа може изазвати различите проблеме који требају гинеколога, али то повлачи и немогућност одласка код гинеколога.

Постоје многи разлози због којих жене не иду редовно – то је недоступност лекара, одсуство осигурања, недовољно новца, удаљеност од амбуланти и наравно страх и неповерење. Заправо губитак поверења је најчешће разлог да жене које су редовно ишле престану да иду. Страх најчешће имају младе жене, али и оне које су доживеле непријатности. И док не можемо да утичемо на то да се отворе нове амбуланте можемо да охрабримо жене доказујући да има одличних стручњака који су истовремено саосећајни и стрпљиви. Емпатија од стране здравственог особља и поверење жена су у важној вези – сазнали смо да жене код лекарки највише истичу стрпљивост, спремност да саслушају, разложно објашњавање разумљивим језиком, уважавање и поштовање достојанства. То су мали кораци којима уз нешто труда и раде са здравственим особљем можемо драматично поправити ниво превенције у земљи.- Марија Ратковић

Марија објашњава да Мапа препорука  функционише тако што свака жена на платформи о одређеној гинеколошкој ординацији или гинекологу напише препоруку која би помогла некој наредној жени која је у потрази за својим гинекологом:

Жене пишу своја искуства – ми из њих извлачимо напомене и податке – специјализацију лекарке, да ли је било више препорука за исту лекарку, посебно, места у којима ради или специфичне дане кад ради у некој амбуланти другом граду, посебно издвајамо неку здравствену услугу по којој је позната, да ли је доступно за особе са инвалидитетом или да ли је лгбт+ сензибилисана. Свако ко би прочитао та писма хвале лекаркама и лекарима знао би да се то не може измислити као гоогле ревиењ звездице. Охрабриле смо се да више разговарамо када смо сазнале колико једне од других можемо сазнати, научити.

То је место на ком жене траже сигурност, наду у боље здравство, сигурне гинеколошке прегледе, добро репродуктивно здравље, мањак стигматизације и могућност да увек питају и информишу се о правилном начину бриге о менструалном здрављу.

Пошле смо од себе према ономе што и саме питамо. Препоруке нису ништа друго до наших стварних препорука. Врло диван пример солидарности жена је што ни непријатељици не би пожелеле лошег, грубог лекара или неког ко прима мито и друго што не волимо. Места где нема препорука углавном показују на недостатак кадра или проблеме које треба системски решавати- каже Марија Ратковић

Јована Мрдаљ

 

Leave a comment