Поставка изложбе Шахтоград представља избор из серије од преко 300 фотографија инспирисаних елементима урбане свакодневице, уличним шахт поклопцима, који су континуирано снимани током претходних осам година у различитим градовима домаћег и ширег, европског простора. Фотографије су настајале инстиктивно, неретко у лошим светлосним или временским условима. Контрстиране су како би евоцирале тренутак у коме су настале. Највећи број фотографија снимљен је у Новом Саду, граду у којем аутор живи преко двадесет година, али су у мапу Шахтограда уцртани и други градови које је аутор посећивао, претварајући објективом своје камере ове наизглед прозаичне артефакте у праве уметничке импровизације: Београда, Зрењанина, Суботице, Будимпеште, Нидрија и Пефкохорија.

Најава за изложбу у галерији ФОРМА

Изложба представља аутентичан уметнички поглед на необичну лепоту сакривену у челичној текстури шахтова улица и тргова, која нас води далеко изван уобичајених уметничких приказа. Одабир орнаменталних детаља који су суптилно утиснути у рељеф шахт поклопаца, овом изложбом постаје израз ауторске уметничке визије. Практични урбани пајзаж контекстуализује се на нов начин. Лепoта је интригантно сакривена испод наших стопала. Мешавина урбаног и изразито визуелног испуњена је
богатством орнамената и значења.

Изложба Шахтоград је позив посетиоцима да уплове у свет свакодневице на уметнички начин, да према сопственим афинитетима и имагинарним визијама декодирају нова значења и естетске доживљаје уоквирене изложеним фотографијама. Уметничка реалност поставке која истражује тему уметничког израза коришћењем обичних предмета, пружа могућност да се експериментише, изађе изван устаљених оквира, изразе дубље идеје о људском друштву, истакне лепота у неприметном детаљу и да се обичном додају нова необична значења.

Изложбу Ненада С. Лазића „Шахтоград” можете погледати од 6.  до 25. фебруара 2024. године, у галерији „ФОРМА“ Илије Огњановића 3, Нови Сад.
Свечано отварање у уторак 6. фебруара у 19 часова

Leave a comment