Веровали или не, овог јануара стигао је снег у нашу земљу, наш град, наше двориште. Очекиван јесте, али пошто је постао ређа појава нисмо очекивали снежни покривач од више центиметара. Децу је највише обрадовао, свакако је добродошао као и сваке зиме.

Радости јануарских снежних чаролија

Деца се грудвају и санкају – безбрижна радост и смех

Највећу и најискренију радост снежни покривач донесе малишанима. Санке су ту, вреће са сламом, рукавице, капа, скафандери и одоше низ брдо. Граја и смех на све стране, сребрна чаролија се пресијава и пркоси на највишим брдима и врховима. Грудве само пролећу и све док нису леденице безбрижно је. Ваздух је чист, дишемо пуним плућима и медитирамо уз поглед у белину ако нисмо за сламени џак или за грудвање. Прелепо је гледати како веју пахуље посебно из топлог дома. Ледено снежни покривач је најбољи кад се формира, све док не крене да се топи до тад и Снешко Белић доминира. Када се отопи снег имамо барице и блато на све стране, што нам се не свиђа али барем није хладно и не црвене се уши и нос.

Огрев и животиње – бриге на селу

На селу се још месецима раније спреми огрев за зиму – посече се шума, нацепају се дрва, сложе се у шупи, набави се угаљ. Сељани увек раније брину о томе како зима не би изненадила њих и њихову стоку. Брину се да  им штале не прокишњавају, продувавају, као и шупе и просторије где држе  затворене животиње током зиме као и да обезбеде оставу са сточном храном. Подједнако се брину да обезбеде и довољно хране за укућена у виду месних прерађевина које сами праве. Много послова на селу зависи од временских прилика које могу да угрозе или униште усеве и плодове. Сељани доста зависе од “срећних околности неба” па сваку непогоду, сушу, поплаву, падавине, кошаву, врућине подносе са највише брига, прорачуна, очекивања и надања.

Поледица и мраз – бриге на путевима

Ако падне ледена киша увече настаје брига ујутру за возаче. Лед се ухвати по асфалту па возачи морају бити опрезни а ништа мање и пешаци који исто тако могу пасти и повредити се. Ако пуно напада снега у току ноћи, увек се чека разгртача раном зором како би се коловоз ослободио од снежних непогода. Бљузгавица када настане услед отапања снега највише нервира пешаке. Са једне стране, снег доноси бриге, са друге стране, доноси безбрижност. Ако будемо одговорни, бићемо безбедни а малишани срећни са зимским чаролијама.Док још има снега направимо са децом неког Снешка, јер ускоро ће температурни ролекостер да мимо сезоне промени годишње доба. Још мало па нестало снега!

Сузана Марјановић

Leave a comment