У време празника док одмарамо и проводимо време у оним ситницама које нас чине срећним, има ли бољег избора од гледања доброг филма? Вероватно да има, али док га се не сетите, доносимо вам предлог филмова који су настали на основу књижевних дела, а које вреди погледати. 

1.Шиндлерова листа (Schindler’s List, 1993)

Непревазиђен класик, за који треба припремити много марамица јер ћете до краја плакати и од среће и од туге и од чисте раздраганости. Емотивна и надасве људска прича која је смештена у време Другог светског рата, кроз аутобиографске записе носи нас у Шиндлеров свет у коме од оснивача фабрике и човека загледаног у новац и профит, постаје емпатичан и брижан, крајње посвећен мисији спасавања својих радника јеврејског порекла. Ова драма Спилбергу је донела чак 7 Оскара, иако он на први мах није био сигуран да ли жели да га режира и да се бави темом холокауста. Но, срећа па се ипак латио тог посла!

2. Зелена миља (The Green Mile, 1999)

Још један филм који нам приказује сву лепоту људске саосећајности и бриге о другима, мада се на први поглед не би дало тако претпоставити, с обзиром на место радње филма. Овај филмски класик који је режирао Франк Дарабонт прича нам о судбини затвореника и чувара из затвора прозваног Зелена миља, јер они који дођу у њега пролазе своју последњу животну миљу (након чега иду на електричну столицу). У главним улогама Том Хенкс и Мајкл Кларк Данкан приказују нам докле могу да досегну последице услед предрасуда, али и на које све начине је, упркос свему, живот ипак леп. Овај филм адаптација је истоимене новеле Стивена Кинга из 1996. године.

3. У тајности (In Secret, 2013)

Филм о љубави и страсти, а где је страст, сама реч каже, ту је обично и страдање. Тереза Ракен, главна јунакиња, у браку је са својим болешљивим рођаком и дане проводи монотоно и усамљено све док се не појави пријатељ њеног мужа који је, погађате, очарава. У њој се комешају сви животни сокови и коначно почиње да живи, али шта ћемо са мужем? Њега се, једноставно, треба решити. Роман Тереза Ракен, по коме је и снимљен овај филм дело је француског писца Емила Золе, чији су романи подизали прашину и неретко сматрани контроверзним. Кад погледате овај филм, биће вам јасно и зашто.

4. Сати (The Hours, 2002)

Филм инспирисан истоименим романом Мајкла Канингена (награђеног Пулицером), води нас кроз животе три жене, наизглед неспојиве, у различитим историјским моментима, али повезане романом Госпођа Даловеј Вирџиније Вулф. Ове три јунакиње, од којих је једна и сама Вирџинија, боре се свака на свој начин, са сопственим хтењима и очекивањима средине, тражећи простора за своју аутентичност. Овај филм добио је укупно 33 награде, а имао је чак 9 номинација за Оскара, од којих је један и припао Никол Кидман за маестралну глуму славне списатељице.

5. Форест Гамп (Forrest Gump, 1994)

Каква би ово листа била када не бисмо уврстили Фореста Гампа? Иако је популарност достигао тек на филмском платну, ова прича о дечаку и његовом животном путу први пут је штампана 1986. као роман Винстона Грума. Фанстастични Том Хенкс дочараће нам јединственог овог филмског јунака над којим нико не остаје равнодушност. Ако још увек постоји неко ко га није погледао – шта чекате?

6. Жена на прозору (The Woman in the Window, 2021)

Скорије сниман филм по једном од америчких бестселера (аутора Данијел Малори) и сврстава се у психолошки трилер. Главна јунакиња пати од страха од отвореног простора, те никада не напушта кућу, већ време проводи у разговорима са својим породицом и посматрању својих комшија. Заплет ће настати када примети убиство у кући преко пута своје куће, али када га пријави, наићи ће на поверење код полиције, што ће довести до тога да се и сама запита: је ли убиство било стварно и може ли да верује сама себи? Ако вам се заплет чини интересантним, сачекајте да видите расплет – он ће вас тек оставити без даха.

7. Човек по имену Уве (A Man Called Ove, 2022)

Римејк истоименог шведског филма, насталог на основу романа Фредрика Бакмана. Главни јунак је мрзовољни старац који осмишљава најбољи начин да изврши самоубиство, али авај, сваки покушај се изјалови. Дани би можда и даље протицали у овим неуспелим покушајима, да се у комшилук не досели једна интересантна породица, која ће Ува повести на необично животно путовање, све до поновног откривања малих радости.

 

Ово су само неки од изузетних филмова који су настали по још изузетнијим књижевним делима. Који је ваш омиљени књига-филм?

 

Сања Ђукић

Фотографије: Unsplash

Leave a comment