Баш као и сваке године, пред њен крај врши се анализа њеног тока  и рачуница на крају.  Свеукупно посматрање целе године, анализе успона и падова, добитака, губитака, доношење закључака и одлука,  извлачење поука и признања није нимало лак ни пријатан посао али свакако се утисци у нашим мислима данима сакупљају, таложе и бележе. Најбитнији су добри закључци и добре поуке, на основу који можемо планирати промене у новој години и учити на својим грешкама у жељи да будемо бољи, успешнији и срећнији. Крајем сваке године подвлачимо црту и отварамо ново поглавље живота.

unplash.com Оловке у ручице и спремите планове!

Понекад нам буде болно да се враћамо у прошле месеце, да признамо грешке, да се присећамо падова, да будемо поштени и да себи кажемо у чему можемо  и желимо да да будемо бољи. Правити план за нову годину подразумева за предуслов да имамо визију шта желимо и колико јако. Колико је јака жеља толико јака може бити и дисциплина и једно без другог не могу да стигну до циља.  Оставити планове да одстоје током децембарске еуфорије препоручујем и спремити их за јануарске празнике када у кући одмарамо. Нека се жеље примире, сигурно су се таложиле у срцу и мислима дуже време па морају се се стрпе и сачекају свој тренутак славе у 2024. години.

Ретроспектива старе године и анализа 2023.

Ретроспектива није лак посао, али веома битан. Морамо сумирати шта смо постигли, где смо стигли и где желимо да стигнемо. Бити објективан у процени и критици није лако, али је важно успети у томе зарад нас самих. Само напред, свака конструктивна критика је добро дошла али умећем интроспекције није свако надарен. Изоловати се из своје субјективности, изађи видиком из своје коже, није једноставно, проценити и дати правичан суд о себи за своје добро. Сагледати падове, не заносити се успонима, анализирати уложен рад и постигнут успех у међусобном односу је захтеван задатак. Немојте кривити себе за грешке, будите захвални на томе, то вам доноси поуке.

Отварање врата 2024. години уз велики осмех и наду пуну снова

Каква год да је била година коју испраћамо, будите срећни што ћете дочекати нову годину, пружите  широк осмех добродошлице, оптимизма и пун кофер снова. Нека жеље смо пуцају и право на папир да их забележите. Планови, идеје, циљеви, жеље, снови – то су ваши приоритети за 2024. годину и само напред! Ко хоће – нађе начин, ко неће нађе изговор. Нека истинске изворне ваше жеље нађу пут ка остварењу, наметнуте жеље одбаците и будите ви приоритет. Не дајте да вас спутавају, да вам потиру ваше потребе, да гасе жеље вашег срце. Будите самопоуздани и имајте свој правац који следите. Није битно колико споро се крећете, битно је да не станете. То значи да добро знате шта желите и којим путем идете.

Нема назад – постоји само напред!

Нема назад – напред два, имамо само корак по корак напред. Учите на својим грешкама, брушите се на сопственом искуству, будите храбри, реални, истрајни и захвални. Све што 2023. година није могла да вам донесе, не значи да неће 2024. година ако је жеља јака и ако је прати рад и труд. Рад на себи је највећа инвестиција у будућност. Радом на себи можемо мењати свет који видимо и свет који се према нама другачије опходи. Другачији рад  од овог, рад на другима и на свету није могућ. Улагати у свој дух, у своје унутрашње биће на правилан начин је путоказ за добре промене. Од вас зависи, зато размислите добро – ШТА и КОЛИКО желите. Када смо са тим начисто, нема зиме. Рад, рад, рад и тек онда резултат је сигуран путоказ победе.

Драги моји, нотес у руке, чека нас путно посла да би  2024. била ваша блистава година!

Сузана Марјановић

 

Leave a comment