Награда „Шампиони одрживости“ која има за циљ да истакне пројекте који на директан начин доприносе остварењу циљева Агенде одрживог развоја, додељена је трећи пут у оквиру годишњег догађаја Форума за одговорно пословање CSR & ESG FORUM.

Додељена признања Шампионима одрживости

Додељена признања Шампионима одрживости – одржан CSR & ESG FORUM.

Признања “Шампиони одрживости” додељена су компанијама које су у своје пословање и стратегије одрживости инкорпорирале циљеве одрживог развоја. Овогодишњи добитници признања су пројекти „Храна за све“ (Delhaize Serbia), „Генератор Лаб“ (ОTP банка), „Добро се рециклажом враћа“ (Lidl), „#ВерујУсебе: Оснаживање жена“ (Ерсте банка), „Израда мапе пута декарбонизације“ (Elixir Grooup) и „Јединствена кредитна линија – Прилика за инклузивно запошљавање“ (Unicredit банка Србија). Ово је већ трећа година за редом да Форум истиче успешне бизнис пројекте који доприносе испуњавању Агенде за одрживи развој до 2030. године.

„Кроз доделу признања желимо додатно да подстакнемо компаније да наставе са оваквом праксом, али и да мотивишемо друге да почну да размишљају о томе“, изјавио је Невен Мариновић испред Форума за одговорно пословање.

CSR & ESG форум (форум намењеног корпоративној одрживости и одговорности и интеграцији критеријума животне средине, социјалних и управљачких питања у пословне и инвестиционе одлуке) окупио је експерте за одрживи развој и друштвено одговорно пословање који су представили актуелна решења и трендове из ових области, док је нагласак био на теми различитости и инклузије.

Током конференције одржано је 10 паралелних округлих столова посвећених трендовима у одрживом развоју и мултисекторским перспективама. Кроз активан дијалог, учесници су се детаљно бавили овим темама и размењивали драгоцена искуства и увиде.

Поред пленарне сесије посвећене теми различитости и инклузије, одржана је још једна панел дискусија под називом „ЕСГ – докле смо стигли? Прилике и изазови“. У овој сесији коју је омогућила Ерсте банка Србија, представници бизнис сектора осврнули су се на горућа питања зелене транзиције и декарбонизације, укључујући финансирање за зелени раст и оквире јавних политика који осигуравају системски приступ у овим областима. Учесници ове сесије били су Катарина Мајић, Senior ESG Specialist, Erste Банка, Алекса Вукићевић, Сениор ЕСГ Консултант, ПКФ Сербиа и Милош Цолић, директор, New Energy Solutions.

Новитет овогодишње конференције били су млади полазници едукативног програма „Sustainability Starter“ који су представили решења Sustainability  изазова на којима су брижљиво радили уз подршку ментора из водећих компанија. Неки од изазова које су решавали били су имплементација ЕСГ стратегије у свакодневно пословање, осмишљавање кампање за подизање свести о отпаду од хране, процена одрживости ланца набавке једне компаније и слично.

На овогодишњем CSR & ESG форуму, уручена су и признања за донирање хране најугроженијима, односно за допринос борби против сиромаштва и остварењу Циљева одрживог развоја у 2023. години. Поред тога, USAID i Smart колектив доделили су награде најинклузивнијим послодавцима, а главна награда припала је компанији Delhaize Serbia.

Овогодишња конференција„ CSR&ESG Forum – Diversity of perspectives“ одржана је уз подршку пројекта „Посао по мери: Економско оснаживање особа са инвалидитетом“, који финансира Америчка агенција за међународни развој(USAID), а спроводи Форум младих са инвалидитетом. Остали партнери на пројекту су Caritas Србије, Фондација Ана и Владе Дивац, Смарт колектив и Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије.

Додатно је подржана од стране платформе „Одрживи развој за све“ коју финансирају владе Швајцарске и Немачке, а имплементира Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ). Пријатељи конференције су Coca Cola HBC Srbija, Ahold Delhaize Serbia i Elixir Group. ESG Покровитељ конференције је Ерсте банка Нови Сад. Догађај су медијски подржали Bizlife, Одржи ме, Нова економија, InStore i Daily Green.

Извор: Стартуј

Leave a comment