Наша јелка, као и сваке године у децембру, очекује да добије своје раскошне наките, уникатне украсе и бљештаве лампионе. Природне, вештачке, мале, велике јелке, раскошних, густих  грана или ретких,  зелене или беле јелке – све  јелке су симбол празника, шаренила, сијалица, куглица, лампица, радости, еуфорије и чаролије. Начин на који ћемо их окитити, украсити, одсликава наш стил, укус, расположење и еуфорију. Неко воли да украси елегантно висе са јелке, да буду претежно куглице са златним или сребрним нитима, неко воли  да украси буду накачени директно на јелци, такорећи да су наџиџани, и да је јелка густо окићена, а неко воли да је окићена умерено и да доминирај зеленило или белина грана.

unplash.com Да ли смо окитили јелку?

Зелене или беле јелка

Некада су у прошлости јелке биле увек зелене, сада су у моди беле као имитација снежних јелки.  Зелене су традиционалне јелке увек биле, и не могу их превазићи снежне беле краљице. Врх је увек био и остао круна јелке, било да је звезда или шиљати врх или нека друга фигура. Мени су беле јелке модерне и јако лепо се уклапају са пастелним тоновима украса, али зелена јелка је традиционално незаменљива. Она симболише природу, поља, шуме, четинаре, ливаде, лаванду, траву и заувек је симбол Нове године.  Беле су снежне тренди краљице али како последњих зима и немамо снега на први поглед се слабије уклапају и делују мање природно. По жељи, битно је да имамо ако не велику природну јелку у дворишту, онда барем малену јелкицу на столу.

Кугле, машнице или фигурице

Провидне, стаклене, веће кугле сада су у тренду, затим украси у комбинацији одређених боја нпр: црвене и плаве, или је то комбинација сиво и беби розе – пастелне нијансе ако су јелке беле, и јаче боје ако су јелке зелене. Наравно, ту су и сјајне украсне рецкаве траке које, сем по јелци китимо око рамова слика на зиду и на разним местима у дому. Сем тога, имамо и неизоставне лампионе које постављамо по целој кући где год нађемо згодно место да их прикачимо. У моди су и машнице које су се некад правиле од папира сада су то праве машнице попут шнала. Такође појављују се и фигурице животињица. Кугле остају незаменљиви фаворит.

Софистицирана пастелна снежна јелка или традицинална зелена јелка препуна шаренила 

Bebi стил јелке карактеристичан за девојчице пун машница, или boy стил карактеристичан за дечаке где доминирају и украси попут дечјих играчака из киндер јајета, где има доста јаких боја и шаренила. Софистицирана пастелна снежна јелка или традицинална зелена јелка препуна шаренила je дилема између традиционалног и модерног. Гласам за традиционалну природну зелену јелку са врло мало украса и са светиљкама или природним снегом.

Поклони испод јелке – најлепши и најдражи украси 

Сем украса,  неизоставни су поклони испод јелке и она је сада место где се окупљају поклони за најдраже, као у старој причи да их је Деда Мраз ту оставио. Поклони се обавезно пакују у украсне папире, свечане свих боја, обично црвена, златна, сребрна, краљевско плава. Сваког чека изненађење испод јелке и тај обичај прераста у новогодишњу традицију. Неко време поклони красе јелку додатно, и чекају на распакивање после новогодишње ноћи или после Божића. Онда престаје њихова украсна улога, и постају распакован дар који је неког обрадовао, изненадио и насмејао.

Раскићавање јелке и поздрав до 2025. 

Јелку обично задржимо минимум до српске нове године а неретко и после тога. Желимо да још мало задржимо празничну атмосферу и да уживамо у сјају и раскоши наших накита. Када прође јануар и јелка полако почиње да смета, тада се украси пажљиво враћају у кутију за следећу годину. Еуфорија нас попушта, све до следећег децембра док је опет не пожелимо. Све иде у круг, исто нам досади па се истог зажелимо и опет наново. Следеће године можемо само да докупимо још неки нови, уникатни поклон, или да заменимо неки од старих који нас годинама чекају. Драга јелкице поздрав до 2025. када ћеш нам опет засијати у новом руху и са новим накитом!

Сузана Марјановић

 

Leave a comment