SIA Summit 2023

Окупљање младих у Новом Саду потврђује све веће интересовање за социјално предузетништво

СИА Самит који подржава локалне и интернационалне социјалне предузетнике се завршио и тиме означио нови талас социјалног предузетништва у Србији.

SIA Summit

Нови Сад, 30. новембар – 120 младих људи стоји у амфитеатру Ректората у Новом Саду и слави завршетак три интензивна и незаборавна дана СИА Самита, догађаја који се први пут одржава у Новом Саду. Догађај који је организовала организација Social Impact Award из Аустрије, уз подршку невладине организације Разливалиште из Србије, представља само почетак пута за ове младе који решавају неке од најважнијих проблема данашњице кроз предузетништво.

Ових 120 младих људи са правом можемо назвати “социјалним предузетницима”. Слично другим предузетницима, они граде самоодрживе организације које су усмерене на креирање одрживих канала прихода. Међутим, социјалне предузетнике краси једна разлика, а то је жеља да остваре позитиван утицај у свом друштву. Њихове организације теже да створе приходе, кроз стварање лепшег и бољег света око себе. Неки од примера оваквих организација из Србије које су присуствовале СИА Самиту укључују Еј Ај Наука, предузеће које користи вештачку интелигенцију како би трансформисало важне научне чланке и податке у разумљиве инфографике и визуале, као и предузеће Искра, које је осмислило иновативно решење за помоћ ватрогасним службама у подручјима високог ризика од пожара.

Овај тренд расте: само у Србији, десетине социјалних предузећа ниче сваке године, а програми попут Social Impact Award ту су да им помогну. “Млади људи широм земље желе да допринесу и помогну свом друштву”, каже Ана Јаношев, извршна директорка Social Impact Award организације. “Млади људи преузимају одговорност за решавање проблема 21. века и виде социјално предузетништво као моћно средство за постизање тога. Успех овогодишњег СИА Самита шаље јасну поруку: они су храбри, одважни и треба да нам буду узор и извор инспирације.”

SIA Самит је окупио младе социјалне предузетнике из 20 земаља света, уз подршку Европске уније, компаније САП, Ерсте Фондације, Ерсте Банке Србија и Coca-Cola HBC Србија. „Неки од највећих изазова данашњег друштва могу да буду решени на предузетнички начин. Управо ови млади људи, будући предузетници, кроз социјално предузетништво дефинишу и предлажу сјајна решења, а ми као финансијска институција имамо шансу, али и обавезу да их подржимо“, каже Соња Конаков Свирчев, менаџерка за друштвено одговорно пословање, диверзитет и инклузију у Ерсте Банци Србија. “Ерсте Банка је поносна што може да буде ветар у леђа овим младим амбициозним људима да предузму следећи корак на свом предузетничком путу.”

На SIA Самиту говорили су и експерти из Србије, попут Катарине Ејдус, оснивачице Women on the Way, Бојана Вуликића, директора Дирекције за мала предузећа и предузетнике у Ерсте Банци и Соње Дакић, оснивачице Живи*Ради*Воли предузећа.

Leave a comment