„Зарђали оркестар“, пројекат новосадског вајара и професора на Академији уметности у Новом Саду, Николе Мацуре, биће представљен у SKCNS Фабрици, у петак 15. децембра у 19 часова.

Музички перформанс Зарђали оркестар

У питању је музички перформанс који траје 40 минута и током кога ће публика моћи да чује како звучи музицирање на четири звучна објекта, која су настала редизајнирањем војних реквизита као што су пушке, шлемови, ручни ракетни бацачи… у објекте који производе звук.

На овим објектима свираће музичарке и музичари: Милица Свирац, Габи Бенак, Никола Мацура и Лав Ковач, као и гости изненађења. Они ће у току перформанса одсвирати композиције Нинете Аврамовић, Љубомира Николића, организовану импровизацију и једну обраду.

Никола Мацура већ дуго се бави инсталацијом и ангажованом уметношћу, а ови предмети настали су као део пројекта „Из буке у звук“. У питању је плод дугог истраживања, које се бави деструкцијом и агресијом којима смо окружени. Кроз тај пројекат он редизајнира војне објекте у звучне објекте и тиме редизајнира и њихову симболику.

Као пратећи програм, у среду 13. децембра у SKCNS Фабрици биће отворена изложба ових специфичних инструмената. Изложба ће бити отворена у 20 часова, а дан након тога, у четвртак, 14. децембра од 18 часова организован је и разговор о овом пројекту и уметничком подухвату у ком ће поред аутора „Зарђалог оркестра“ Николе Мацуре, учествовати и Бојана Динић и Милош Миладинов.

Улаз на све догађаје је бесплатан.

Leave a comment