Ученици и наставници једне од најуспешнијих средњих школа у Србији, добили су Mejkers lab који се простире на 130м2, и има бројне садржаје који ће помоћи и школи и широј заједници да иновирају, стварају и унапређују образовање и сарадњу.

Отворен највећи Mejkers lab у земљи у Крагујевцу

 

Отворен највећи Mejkers lab у земљи у Крагујевцу

Прва крагујевачка гимназија добила је свој Mejkers lab који се простире на 130м2 и подељен је на пет зона према областима интересовања њених ђака, у којима постижу неке од највећих успеха: бина за драмску секцију, физика и електроника, уметност, Лего роботика и радионичарска зона са алатима. Група за образовање, уз подршку компанија партнера, отворила је први лаб за крагујевачке средњошколце уз представљање још једног националног партнера иницијативе, компанију Bosch. Ово је дванаести по реду Mejkers lab, а до краја школске године планира се отварање још три.

Свечано отварање Mejkers labа окупило је представнике различитих сектора који су удружили своје снаге и ресурсе за унапређење образовања, представнике медија, као и наставнике и ђаке којима је све и намењено. О школи су говорили Катарина Вељковић, наставница информатичке групе предмета, координаторка Mejkers labа и једна од најбољих едукаторки у земљи и Славица Марковић, директорка школе. Поред представника школе, обратио се и Владимир Радовановић, помоћник министарке у Сектору за иновације, трансфер технологије и технолошки развој, Министарства науке, технолошког развоја и иновација. О томе колико је важно укључивање привреде и свих њених ресурса, од знања до технологије, у овакву врсту иницијативе, говорила је Јованка Јовановић, генерална директорка компаније Bosch Србија, која је обезбедила сву потребну опрему и алате за радионичарски део свих постојећих Mejkers labova и оних који ће бити отворени до краја године.

Традиционално, присутнима су се обратили и представници Групе за образовање: Дарко Радичанин, директор Достигнућа младих у Србији, др Марјана Бркић. в.д. директора Центра за промоцију науке и Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Nordeus Фондације.

У последњем делу програма, представљени су радови из три секције школе које из године у годину могу да се похвале невероватним резултатима и постигнућима, Секција примењене физике и електронике, Лего роботике као и Биолошка секција.

Ученица трећег разреда Прве крагујевачке гимназије Ксенија Живанић поделила је са нама радост због пројекта који је осмислила заједно са другарицама – роботом Аурора који ће у понедељак имати прилику да представи на такмичењу у Бриселу, а чија је сврха да по завршетку часова гаси светла, проверава температуру ваздуха и пречишћава га. Ученик првог разреда гимназије Милан Мирослављевић са усхићењем нам је говорио о пројекту који је развијао заједно са другарима и менторима, а помоћу којег ће бити могуће мерити полен у различитим деловима града и потом његову концентрацију у ваздуху проверавати и на апликацијама. Како каже, осмислили су овај мерач полена, како би помогли онима који имају алергије да у периоду када су параметри повишени, избегавају честе изласке напоље.

Школа великих имена, најбољих едукатора и изврсних иноватора са Мејкерсом иде корак даље

Пре скоро 200 година, отворена је једна од најуспешнијих школа у Србији. Прва крагујевачка гимназија је колевка стицања и дељења знања за неке од најчувенијих Срба – Радомира Путника, Ђуре Јакшића, Светозара Марковића… И данас, ђаци и наставници ове школе својим постигнућима чине своје колеге и суграђане поносним. Сваке године ученици учествују на некој од Олимпијада, остварују невероватне резултате у ЛЕГО роботици, а школа и већ 11 година реализује пројекат ПАРК НАУКЕ као и ФЕСТИВАЛА НАУКЕ.

Наставници су темељ успеха школе, а да је тако потврђује и пример наставнице Катарине Вељковић која је заједно са својим ученицима креирала несвакидашњи, иновативни пројекат, дошла до финала светског такмичења и проглашена за једног од педесет најбољих наставника света. Са осталим колегама и ученицима, имаће прилику да у будућности у просторијама Mejkers labа ствара нове идеје и успешне пројекте.

“Радујем се отварању Mejkers labа! Овде ће наши ученици учити, радити и стварати у инспиративном и стимулативном окружењу које подржава њихову креативност и иновативност. Mejkers lab је простор који је намењен не само образовању већ простор за инспирацију, креативност и иновације. Ово није обична учионица; то је центар где се спајају идеје и технологија како би створили платформу за неограничено експериментисање, учење и стварање. Наша учионица је брижљиво осмишљена и опремљена да подржи све секције у школи, пружајући наставницима могућност да подстичу радозналост и машту својих ученика. Овде ће наши млади истраживачи имати простор да развијају своје вештине, да се изразе и да стварају. Mejkers lab није само простор за учење; то је инкубатор за будуће лидере, иноваторе и креативце. Простор за неограничена истраживања, учење и стварање. Отварањем Mejkers lab широм су отворена врата свима који желе да се придруже овој авантури и буду део стварања будућности”, изразила је своје одушевљење на отварању Катарина Вељковић, наставница и координаторка Mejkers labа  у Првој крагујевачкој гимназији.

Отворен највећи Мејкерс лаб у земљи у Крагујевцу

Да наставе са својим успесима, стварају шта год замисле, повезују се са школама у земљи и иностранству и учине свако знање 21. века доступним у великој мери доприноси и подршка партнера који удружено помажу изградњу и опремање свих Мејкерс лабова предвиђених за ову годину, а то су поред компаније Bosch и Хенкел, Tarkett, Roma company, Tesla и НЦР фондација.

“Наши први кораци улагања у образовање средњошколаца у Србији направљени су пре тачно 10 година, када је Bosch постао пионир у увођењу програма дуалног образовања у нашој земљи. Чврсто верујемо да је примена знања у пракси изузетно важна за младе генерације, а Мејкерс лабови су још једна потврда томе. Драго ми је што је потреба за Bosch производима, електричним ручним алатима, дошла баш од ученика и наставника којима смо опремили све школе које су отвориле Mejkers labove  ове године, али и оне које ће тек бити. Ово је само почетак дивне сарадње, за коју сам сигурна да ће изнедрити инспиративне приче и нове младе иноваторе”, истакла је Јованка Јовановић, генерална директорка компаније Bosch у Србији.

Како би подржали велике амбиције и жељу за сталним напретком школе и њених наставника и ђака, разнолика је и опрема коју је Група за образовање донирала за овај лаб. Она обухвата све од 3Д оловке, 3Д штампача, ВР сета, Arduino setova, Raspberry, PI уређаја до сликарског штафелаја. Додатно је изграђена и бина за драмску секцију по којој је школа, између осталог, препознатљива.

Бина ће служити не само за уметност, већ и за бројна окупљања, с обзиром да на то да је школа добро повезана са локалном заједницом. Кроз поставку сваког лаба као центра школе, али и заједнице, подстичу се и локална партнерства као изузетно важан облик повезивања и додатне мотивације младих да остану у својим родним местима и земљи.

Прваци у СТЕМ областима, али и у драмској уметности
Нови простор за иновирање у овој школи, пружиће прилике и могућности ђацима, да своје, већ запажене вештине и знања у СТЕМ областима, надограде и примене на практичним задацима и пројектима. Прва крагујевачка гимназија учествовала је у великом броју СТЕМ конкурса и такмичења, а један од њих је био реализован у оквиру манифестације Мај месец математике, који су заједно расписали Центар за промоцију науке и Nordeus Фондација. Управо на том такмичењу однели су победу креирањем едукативне видео игре Низови, кроз коју су повезали математику, биологију и информатику и на тај начин створили окружење које подстиче истраживање и креативно решавање проблема. Поред тога, у току прошлогодишње реализације програма Girls Go Circular ова школа укључила је највећи број девојчица, чак 391 ученицу, и оснажила их да се баве СТЕМ областима.

“Када ученици помисле на неку од STEAM области, у глави су им прво програмирање, лабораторијски рад и не претерано динамични и забавни послови. Већ данас знамо да није довољно бити добар само у једној области, јер су у пракси неопходни флексибилност, тимски рад, отвореност за идеје и ослањање на друге научне области, које нам мењају приступе на сваком нивоу. И то је оно што нам омогућава овакав вид сарадње, да припремимо ђаке за оно што долази и утичемо на промене поимања наставе сродних предмета. У овом сложеном процесу препознали смо велики утицај наставника, који су прва контакт тачка са ђацима и у многоме утичу на њихове будуће изборе занимања. Желимо да подстакнемо, увежемо иницијативе које постоје, креирамо нове и пружимо подршку сложеном процесу школовања”, истакла је др Марјана Бркић. в.д. директора Центра за промоцију науке.

Крагујевачка гимназија има значајну сарадњу са Центром за промоцију науке која се одвија кроз програмске активности у склопу годишњег програма Научног клуба Крагујевац, који има за циљ учење и стицање знања на неформалан начин, кроз радионице, панеле, предавања, семинаре и бројне друге активности, али и да омогући сусрет студената, ученика и њихових наставника са научницима, истраживачима, као и представницима локалних самоуправа. Центар за промоцију науке је у сарадњи са Научним клубом Крагујевац био и иницијатор оснивања Научног парка, учионице на отвореном у оквиру којих интерактивни експонати приказују феномене из STEM области.

Извор: Стартуј

Leave a comment