Упитали смо средњошколце и студенте да ли читају, и ево резултатиа анкете.

  • На прво питање за младе да ли читају одговори су 100% позитивни, 75% њих је рекло да чита, а 25% да читају само када их књига привуче.

 

  • Када су у питању жанрови, млади су веома разноврсни али психологија је убедљиво најчитанија са чак 53%. Такође читају класике и љубавне романе, али све популарније књиге су рађене по серијама или филмовима.

 

  • Што се тиче броја прочитаних књига, 78% њих је рекло да прочита мање од десет књига годишње.
  • На питање шта за њих представља прочитана књига апсолутно су сви одговорили да им је то квалитетно утрошено време, обогаћивање ума и да им шири видике као и да много тога науче из истих, док на питање за омиљене писце најчешће су поменути Достојевски, Иво Андрић и Џејн Остин.

 

О оваквим резултатима попричали смо са професорком књижевности у Карловачкој гимназији, Јованом Реба.

Колико средњошколци читају? Да ли редовно читају лектире?

Нажалост, само мали проценат чита лектире драговољно. Стога је неопходна грубља мотивација, коју ја поредим са плаћањем рачуна за струју: сви ми редовоно плаћамо Електродистрибуцији, али не зато што подржавамо привреду наше државе, већ из страха да не будемо у мраку. То је принцип који сам и ја преузела: ученике који не прочитају лектиру казним оценом 1, што могу да поправе било када у току године. Резултат је одличан: деца читају, разговори су на часу богати и динамични, и нико не остаје у мраку незнања.

Шта мислите о разним алтернативама традиционалној књизи, као што су пдф издања или аудио-књиге?

*Сматрам да морамо ићи у корак са временом. Иако обожавам мирис нових књига, као и оних прашњавих, из библиотеке, врло радо читам електронска издања, преко справе Киндл. Такође, немам ништа против аудио-књига. Важно је изабрати модел који нам највише одговара, јер без књиига ниједан човек не може себе сматрати образованим.

Да ли сматрате да је култура читања код младих све мања или ће ипак у време модерних технологија читање успети да остане саставни део свакодневнице?

*Откада је света и века, људи су опчињени причама. Не верујем да ће се то икада променити. Једино је важно знати разлику између врхунских књижевних дела и текстова који су лишени културе, дубине и талента. А да бисмо то спознали, морамо редовно читати и образовати се.

И за крај, да ли бисте нашим читаоцима препоручили неког писца или дело које се у скоријем периоду појавило на књижевној сцени?

*Младима бих препоручила италијанског писца Никола Аманитија (иако није толико нов, али знам да им је непознат), а од новијих хрватског писца Кристиана Новака, и његов невероватни роман ,,Црна мати земља”.

 

 

 

Aнђела Грковић и Данило Поповић (под менторством Варваре Лазаревић и Ирене Спасић)

Фотографије: unsplash

 

Leave a comment