Са значајним фокусом на пре свега младу публику, баш на Светски дан детета 20. новембра, дан када је донета Конвенција о правима детета 1989. године, целодневном међународном стручном и научном конференцијом „Право деце и младих на културу – 10 година после“, свечано је отворена међународна конференција Позоришта за децу и младе: Прекретница!

Прекретница!

„Свет није више тако једноставно црно-бело подељен, а ни централно место више није само једно, оно се шета и измешта према потреби. Међутим, оно што остаје вечно су нове генерације деце које не познају претходно. Њихов свет је сада и овде, и уколико им не нудимо вредна и надахњујућа искуства, не упућујемо их да буду саосећајни и хумани, не богатимо им машту и не будимо радозналост, и не гајимо их као носиоце ватре универзалних вредности, неће нам бити потребна претња од „мислећих“ машина и вештачке интелигенције, већ ћемо се као људска бића претворити у сиву масу којом неко други управља и одлучује за њега. Зато су посебно драгоцени ови дани када ћемо се као заједница окупити да, кроз уметност, пријатељство и посвећеност, негујемо индивидуалност, истичемо мислеће људе и хумане вредности“, објаснила је председница организације ASITEŽ Србија, Диана Кржанић Тепавац.

Наредних недељу дана, Србија је први пут домаћин Светске конференције извођачких уметности за децу и младе, централног годишњег скупа Светске асоцијације позоришта за децу и младе ASSITEJ International. Под називом “ПРЕКРЕТНИЦА”, на више од 10 локација у Београду и Новом Саду професионалци, али и шира публика имаће прилике да испрате 20 позоришних представа за децу и младе, међународну конференцију о правима деце и младих на културу, серију предавања и радионица на тему сценског дизајна и нових технологија у позоришту за младу публику, као и низ разговора, семинара, изложби и инсталација о најразличитијим изазовима и актуелним питањима извођачких уметности за децу и младе, намењених како домаћој публици, тако и стотинама колега из иностранства.

„Овакав сусрет важнији је него икада раније! У моментима светских криза, немали број људи поставља питање – чему? Да ли је сада заиста право време да разговарамо о правима деце на културу и креирамо позоришну уметност? Али ово што ми овде радимо, то је чин наде. Ово поставља снажне темеље сврси у свету без исте. У моменту када се младима чини да им је одузето право гласа, пружамо им прилику да се њихов глас чује, зато је изузетно важно што се видимо данас“, истакла је председница ASITEŽ International, Су Џајлс на самом отварању Конференције.

Са циљем да се унапреди положај и видљивост позоришта за младу публику на агендама локалних, регионалних и међународних доносилаца одлука, да се уведу и подрже нове генерације професионалаца и уметника Аситеж Србија, уз подршку партнера, организује међународну Конеференцију уз 500 гостију из целог света. Основа идеја је да се ове недеље, регион Југоисточне Европе стави под светске рефлекторе. Домаћа публика, наредних дана имаће прилику да погледа и најбоље представе за децу и младе у три фестивалске категорије: домаћа селекција, селекција из региона и света. Комплетан програм, мапе и сатнице можете погледати на овом линку.

Leave a comment