Како вештачка интелигенција може да нам помогне у школовању?

Да ли може да реши задатке из матемaтике или напише писмени из српског?

Да ли ће вештачка интелигенција угрозити радна места?

Млади на вештачку интелигенцију гледају као безазлен програм и нису свесни могућности које она пружа. Мада и већина младих који су матуранти и треба да следеће године упишу факултет, који можда желе да се баве IT индустријом, и који су свесни могућности вештачке интелигенције, плаше се да ли треба да изаберу тај факултет и да ли би их АI убрзо заменио? Баш јер сам ја у сличној ситуацији почео сам да истражујем и допуњавам своје знање о самој вештачкој интелигенцији, и да ли би ако постанем програмер она мене заменила?

Unsplash

Вештачка интелигенција или AI (Artificial intelligence) је просто речено „машински или компјутерски мозак“, који је изузетно паметан, а још лакше учи. У протеклих годину дана на свет је доста утицала вештачка интелигенција појавом разних AI алата, а најпознатији, можда и “најпаметнији” je ChatGPT. Какву год недоумицу да имате око математике, физике, историје, било ког школског предмета, било коју свакодневну активност, попут на пример хране, он може у два клика да вам цео рецепт за ручак напише, још да може и да скува па да га одмах у кухињу пошаљемо. Вештачка интелигенција ће моћи и то, и онда кувари који се школују годинама изгубе на својој важности и на свом занату. Али нису кувари само у “опасности”, већ могло би се рећи сви послови.

Најпознатије занимање, које је тренутно у складу са најновијом технолошком револуцијом, је програмирање, управо је и само програмирање угрожено. Сада може човек који у свом животу никад није користио рачунар, а још мање куцао кодове и нешто  програмираo, може да направи читаву апликацију, сајт, било шта, баш помоћу платформе ChatGPT. Наравно, није то на савршеном нивоу, и баш зато нема места паници (још). Стручњаци а и сами програмери, се не плаше за свој посао, сматрају да човек најбоље разуме рачунаре, и да то сам рачунар и вештачка памет не могу да замене. Програмери у најгорем случају само могу да се преоријентишу на струку саме вештачке интелигенције, али да ли су многи други занати у страху за бољем сутра?

Unsplash

Људи сматрају да роботи и њихови супер паметни, додуше вештачки мозгови, никада неће моћи да замене људски. Праву истину, праву будућност и напредак нове технолошке револуције можемо само да чекамо. Чињеница је да живимо у историјском технолошком времену, све остало, колико ће даље напредовати, можемо само да предпоставимо, а предпоставке за сам напредак су велике. Увек ће робота морати да контролише човек, као када је давних дана машина заменила људску руку у фабрикама, али опет је човек морао да то надгледа, контролише, и најбитније, кад се машина поквари и да је човек поправи па и у послу замени. Сви имају свој рок трајања па и сама та машина.

Страх мора да постоји, мора – јер треба да нас упозори на време у ком живимо и да се на време прилагодимо времену, јер време не може да се прилагоди нама. Не кажем сад, ајде да учимо сви да програмирамо вештачку интелигенцију, али треба је пробати, схватити њене могућности, и схватити да може врло да помогне и убрза одређене процесе у свакодневном животу.

Борис Јанко

(под менторством Варваре Лазаревић и Ирене Спасић)

Leave a comment