Некада су путовања била луксуз ,док су сада више доступна и, штавише, за младе су многа чак и бесплатна. Многи имају жељу, али не знају како да је спроведу. На Балкану су све популарнији програми који младима нуде бесплатна путовања као што су размене ђака, семинари, волонтерски кампови, студијски боравци и многи други. У наставку вам доносимо примере из личног искуства.

Када причамо о размени ђака/студената најпознатији је Ерасмус+ пројекат. Суштина размене буде или практична или културолошка, али која год да је нуди углавном потпуно бесплатан пут и смештај. У средњој школи сам ишла на размену у Француску у склопу Ерасмус+ пројекта, без трошкова, а све информације како да се и ви пријавите можете да пронађете на њиховом сајту или тако што ћете контактирати неку од агенција које се баве овом тематиком.

Такође, уз све то постоје и студентске праксе које је могуће обавити у иностранству и оне могу бити плаћене или неплаћене, али у сваком случају пружају студентима искуство где упознају много људи, различите културе и рад у другим земљама.

Слике из личне ахриве

Француска

Такође, ту су и различити волонтерски кампови. Канцеларије за младе су често у комуникацији са младима, причају о томе и спроводе то у дело тако што своје волонтере шаљу на разне дестинације широм Европе, што је одлична ствар за упознавање младих широм нашег континента и уз то нам даје увид у то како млади одрастају. Међутим, то се односи и на остале волонтерске радове, конкретно, ја сам волонтирала годину дана као новинарка и захваљујући томе а августу ове године сам била учесница  Mediamocracy кампа на Охриду у Македонији.

Охрид

Када причамо о семинарима или можда неким такмичења на студентском нивоу, дешавају се веома често. Потребно је да се информишете где се одржава и уколико желите да идете, могуће је да тражите средства од факултета. Никад се не зна које резултате бисте постигли, а факултетима треба да импонује што имају упорне студенте.

 

И за крај – радни боравци. Они могу да трају и до неколико месеци или да буду сезонски послови. Претходно се треба информисати добро о визама и радним дозволама зато што свака држава има посебне услове које треба испунити. Најпознатији програм је Work and Travel који шаље младе у Америку. Ако причамо о Балкану, најпознатије дестинације за сезонске послове су свакако Црна Гора и Хрватска. Јако је важно напоменути да уколико се одлучите на ово, послодавац треба да вам обезбеди смештај и храну.

 

Анђела Грковић (под менторством Варваре Лазаревић и Ирене Спасић)

Фотографије: Лична архива/ Unsplash

 

 

Leave a comment