24. и 25. новембра у књижари Bulevar Books очекује нас четврти по реду Аутономни фестивал жена, а организаторке и гошће фестивала рекле су нам зашто је важно да млади посете овај фестивал.

Фото: Марија Ковач

Последњи викенд новембра јесте време за прославу четвртог Аутономног фестивала жена. Од 24. новембра у простору књижаре Bulevar Books очекују вас сјајне списатељице, новинарке, активисткиње и предузетнице које ће у оквиру овог фестивала обележити почетак кампање 16 дана активизма против насиља над женама.

Ове године фестивал се прикључује глобалној кампањи 16 дана активизма против насиља над жена. АФЖ почиње дан уочи кампање и завршава се на међународни дан борбе против насиља према женама (25. новембар). Сама кампања је снажна и важна. Реч је светској кампањи коју обележава 1,700 организација у преко 100 држава света И која обухвата неколико важних датума који повезују жене, насиље и људска права. Почиње, дакле  25. новембра и завршава се 10. децембра на Међународни дан људских права. Идеја нам да се прикључимо обележавању кампање тако што ћемо у јавном простору изнова говорити о важности рушења родних стереотипа И о неопходности искорењивања родно заснованог насиља – Тамара Сријемац, организаторка фестивала.

Прва трибина 24. новембра, од 18 часова под називом Насиље после насиља- институције, медији, јавност отвориће сам фестивал, а представљаће и начин на који ћемо сазнати нешто више о овогодишњој теми фестивала. На ову тему говориће Биљана Србљановић, Тања Игњатовић и Ива Парађанин.

Фејсбук страница Аутономног фестивала жена

Дајемо реч женама које се свакодневно, свака у својој професији боре за боље друштво, равноправност и једнаке шансе за све. У нашој земљи кампању “16 дана активизма” женске организације обележавају више од 15 година и сваке године указују на  одговорност институција и друштва на решавању проблема насиља према женама. Сваки пут уочи кампање говори се о броју убијених жена у породично партнерском контексту И тај број никако да се смањи. До фемицида је долазило чак и у случајевима када се жена претходно обраћала надлежним институцијама за помоћ. Управо зато смо једну од трибина посветиле и насиљу које жена проживљава у институцијама након што се упусти у пријаву насиља.  АФЖ – Аутономни Фестивал Жена сваке године, сваким слоганом поручује исто, а то је да жене имају право на слободу, равноправност, једнаку зараду и живот без насиља. У овој години 2023. смо одлучиле да датумом одржавања фестивала  подржимо кампању 16 дана активизма и обојимо фестивал у наранџасто – Тамара Сријемац.

АФЖ ће и ове године проговарати о важним темама, као сто су радна права, стварни положај уметница, радница у култури, предузетништву, али и о интернету као простору за женско удруживање, оснаживање и солидарност. Тема којој ћемо највише дати простора и пробати да је сагледамо из више углова, јесте и најважнија тема-насиље према женама. Покренућемо дијалог већ на првој трибини по отварању фестивала, о томе, ко све и како суди женама које се одваже да пријаве насиље, поготово када говоримо о високо табуизираном сексуалном насиљу. У којој мери и на које све начине медији доприносе срамоћењу жртве, каква је моћ јавности, али и институција – Милица Кравић Аксамит, организаторка Фестивала.

Први дан фестивала завршиће се музичком групом Ева Браун у акустичном извођењу Васкета и Алберта, а од 18 часова и отварања фестивала биће отворен и Мини базар који ћете моћи посетити и другог, последњег дана, 25. новембра. АФЖ наставља са феминистичком праксом којом подржава женско предузетништво, па ћете тако имати прилику да упознате и подржите велики број дизајнерки, креативки и предузетница.

Фејсбук страница Аутономног фестивала жена
Фејсбук страница Аутономног фестивала жена

У суботу, 25. новембра, очекују вас две трибине као и један посебан, аутобиографски перформанс.

Другог дана фестивала ћемо обезбедити посетиоцима и посетитељкама фестивала сигуран простор да и сами проговоре и упитају психолошкињу све сто их занима о феномену родно заснованог насиља. Мислимо да је важно да се понуди и таква врста непосредног контакта са људима из струке, да добијемо прилику да директно питамо шта нас занима, али и да неке заблуде и предрасуде разбијемо на лицу места, сви заједно, без уобичајених баријера на релацији публика говорнице – Милица Кравић Аксамит.

Од 17.30 часова други дан ће отворити трибина Деконструкција родних стереотипа. Ту се отвара могућност разбијања свих родних стереотипа јер ће учесница трибине психолошкиња др Нада Падејски Шекеровић заједно са модераторком разговора Илијаном Бербер, бити спремна да одговори на све ваше недоумице и реши вас свих предрасуда и митова на овој АФЖ терапији.

Следећа и последња трибина овогодишњег фестивала обрадиће тему интернет простора у ком жене могу да ослободе своју енергију. Са модераторком трибине, Милицом Кравић Аксамит о говору мржње на друштвеним мрежама, насиљу над женама, ослобађању, удруживању и коришћењу друштвених мрежа и кампања као алат у борби против мизогиније разговараће Брана Антовић, Христина Цветичанин Кнежевић, Милица Вељковић и Лана Николић.

Увек је битно да млади, и девојке и момци, посете фестивал зато што разговарамо о темама које их се итекако тичу, а нису ни близу довољно заступљене ни у образовном систему, ни у медијима. Ове године смо другу трибину нпр. креирале тако да се првенствено обраћамо младима, те смо позвале у госте девојке и жене које су врло праћене на Инстаграму. Оне управо на друштвеним мрежама промовишу праве вредности, уче о феминизму, људским правима, руше предрасуде, табуе и то на врло питак начин и каналима комуникације који су блиски младима. Уз то се увек трудимо да уз дијалог и едукацију, на фестивалу понудимо и “лакши” садржај – Тамара Сријемац.

Фејсбук страница Аутономног фестивала жена

Фестивал ће затворити Милена Миња Богавац, списатељица, драматуршкиња и  позоришна редитељка, својим исповедним, аутобиографским перформансом Мрзим позориште. За Омладинске новине, питали смо Мињу зашто сматра да је њен перформанс важан за младе и шта ће то он донети публици последњег дана фестивала:

Као особа која мрзи позориште, осећам се дужном да одговорим из контре! Није важно да млади погледају мој перформанс. Уопште није важно да млади гледају било шта друго, сем својих мобилних телефона и свакодневних обраћања са националних фреквенција, да би народ разумео… Позориште је сасвим неважно, а перформанси у форми предавања, нису само неважни, него и ужасно досадни. Ако се нека млада особа ипак зезне да дође, то чини на сопствену одговорност. Перформанс “Мрзим позориште” је нека врста јавног нервног слома, средовечне, огорчене, разочаране и љуте позоришне уметнице. Једина добра ствар је да ауторка, услед своје огорчености, није изгубила смисао за хумор. На моменте, чујем публику како се гласно смеје мојим запажањима о позоришној уметности и то ме мало охрабрује. Дођите, дакле, да се смејете и ви. Можда успут нешто и научите, јер ипак је ово перформанс предавање о позоришној уметности.

Као и претходних година, улаз на фестивал се не наплаћује, али се наставља једна сјајна сарадња од прошлогодишњег фестивала. И ове године, Аутономни фестивал жена заједно са удружењем Женска иницијатива Розе застава подстиче смањење менструалног сиромаштва и борбу за правилно вођење бриге о менструалном и репродуктивном здрављу жена.

Током скоро три године акције обезбеђивања менструалних хигијенских производа, Женска иницијатива је у сарадњи са факултетима, средњим школама и компанијама обезбедила сигуран боравак у школским установама за преко 18.000 студенткиња и ученица.

Фејсбук страница Аутономног фестивала жена

Због тога, Фестивал даје простор за подршку и развој ове акције тако што ће се у књижари Bulevar Books у терминима оба дана фестивала налазити кутија за донације у виду хигијенских уложака који ће бити донирани овом удружењу.

Јелена Мирић, активисткиња и чланица Женске иницијативе, истиче захвалност због овакве сарадње и подршке фестивала који окупља жене које користе свој медијски простор у борби за бољи положај жена у нашој заједници.

Женска иницијатива другу годину за редом поставља кутију за донацију у виду хигијенских уложака на Аутономном фестивалу жена. Веома нам је драго што нам је дат простор да се баш на оваквом фестивалу чује за наш рад и што желимо и морамо сви заједно системски да утичемо на смањење менструалног сиромаштва. Овакав вид удруживања, заједничког деловања и прикључивања свих сарадница у сам фестивал је сјајан начин борбе за бољи положај жена у нашем друштву.

Фејсбук страница Аутономног фестивала жена

Дружење, размена мишљења, слобода говора, ђускање, едукација, шопинг од домаћих креативки, а све то у књижари. Ја то замишљам као идеалан викенд за младе, а ти ме демантуј ако грешим –  Тамара Сријемац.

Ипак нам је најважније да та два дана, у нашој омиљеној новосадској књижари Bulevar Books, створимо атмосферу која је пријатељска, подржавајућа, неосуђујућа и оснажујућа за све људе који дођу без обзира на пол, род, класу, расу и друге различитости. Очекујемо да се на фестивалу упознамо, дружимо, искрено и отворено разговарамо и свакако научимо доста једни од других. Зато, дођите поручује Милица Кравић Аксамит.

За више о самом догађају посетите Инстаграм профил Аутономног фестивала жена или Фејсбук догађај.

 

Јована Мрдаљ

(под менторством Варваре Лазаревић и Ирене Спасић)

Leave a comment