Ако имаш бар мало слободног времена, желиш да сазнаш нешто ново и упознаш нове људе вероватно ти је волонтирање пало на памет у неком моменту, али…одакле да почнеш? Где да волонтираш, како и када да се пријавиш су вероватно прве ствари које си се запитао/ла. У Новом Саду постоје многе организације које се баве различитим стварима у које лако можеш да се укључиш и започнеш свој (први) волонтерски ангажман.

НВС – НОВОСАДСКИ ВОЛОНТЕРСКИ СЕРВИС

За почетак, једна организација за коју сте раније вероватно негде чули. Новосадски волонтерски сервис служи као платформа за организовање волонтерског рада. Не ограничава вас на само једну организацију или иницијативу, даје вам слободу одабира и прилику да се укључите у разне ствари. За разлику од многих други организација, НВС нема старосне ристрикције и пружа шансу свима независно од старосног доба. Све што је потребно јесте да посетите њихов сајт и кликнете на опцију ПРИЈАВА, која вас води до кратког формулара који је потребно да испуните. Информације о акуелним положајима за волонтере затим можете пратити преко сајта, Инстаграм странице, мејлинг листе или Фејсбук профила

.ГМС – ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ

За оне који више воле уметност и мирнију атмосферу која се фокусира на културу и историју, волонтирање је могуће и у свима познатој Галерији Матице српске. Како ГМС и НВС сарађују, могуће је повремено пронаћи волонтерске активности и преко НВС-а, али Галерија има и самосталан позив за волонтере на свом сајту. Кликом на опцију „Придружите нам се” и потом на опцију „Волонтирање” отвориће се страница са додатним информацијама и мејл адресом на коју шаљете своју пријаву.

Фото: Марија Ердељи

ВЦВ – ВОЛОНТЕРСКИ ЦЕНТАР ВОЈВОДИНЕ

Овај центар такође служи као нека врста платформе која нуди различите волонтерске ангажмане, размене и кампове. Неформално образовање је такође аспетк који организација покрива кроз различите активности и едукације којима дижу свест о различитим друштвеним и економским темама. ВЦВ настаје 2004. године као иницијатива младих ентузијаста који су препознали потрeбу за формирањем оваквог волонтерског центра. Од 2008. године ВЦВ је oгранак Service Civil International у Србији. О њиховим претходним и актуелним пројектима можете сазнати на њиховом сајту, а активно их можете пратити на whatsapp групи којој се можете придружити тако што ћете, преко линка у опису инстаграм профила кликнути на опцију „Придружи се whatsapp групи за отворене позиве”. Такође имају и фејсбук страницу али и канцеларију у склопу омладинског центра ЦК13 у Новом Саду

ЦЗОР – ЦЕНТАР ЗА ОМЛАДИНСКИ РАД

Ова невладина организација (НВО) ради на оснажавању младих и стварању прилика за младе. Баве се неформалним образовањем и омладинским радом као и развојем омладинске политике којим се баве још од 2002. године. ЦЗОР повремено отвара позиве за нове генерације волонтера/ки и чланова/ица мобилног омладинског клуба (МОК). Након попуњавања пријаве, обавља се интервју, а они који након тога постану волонтери пролазе и кроз обуку. Позиве и друге догађаје можете пратити на инстаграм и фејсбук профилу као и на сајту.

Миона Косијер

.

Leave a comment