Свака боја у палети носи одређено значење, садржај, смисао, симбол, поруку. Боје које нас окружују у простору, боје које носимо, боје које поклањамо – све су то симболи који доминирају у нашем избору. Гардероба, намештај, детаљи које користимо – увек постоје одређене боје коју ми волимо и радо бирамо. Исто тако када купујемо поклон, увек размишљамо о боји коју слављеник увек радо бира, у чему га често виђамо или како га ми видимо. 

unplash.com Све нам боје лепо стоје!

Љубичаста боја означава софистицираност, високо друштво и гламур, краљевство, отменост, племство, лаванду. Ако желите да оставите утисак отмене даме препоручујем љубичасти костим или бар љубичасте детаље на једнобојној комбинацији комплементарне боје. Зелена боја је боја природе, мира и релаксације, оаза спокоја, симбол пролећне ливаде, шуме и пространства.

Црвена боја заводљивости, моћи, страсти и гламура. Ако желите неког да задивите, заведете и оставите јак утисак црвени комплет обуците било да сте изразита црнка или плавуша  – биће пун погодак. Жута боја је боја осмеха и сунца. Сваки смајли је жут, то смо сви запазили. Жуте руже су дуго биле симбол љубоморе, међутим сада су више симбол пријатељства.

Бела боја  је симбол чистоће, једноставности и слободе баш попут невестине беле хаљине, младине венчанице. У белом се осећам свечано, отмено, прелепо – боја која отвара црнке и једноставно их стилизује. Сива боја је симбол баланса и повучености која се веома модерно комбинује са беби розе. Веома захвална боја за сако, капут, јакну због неутралности и лаког комбиновања.

Ружичаста боја је симбол детињства, женствености, сладуњавости, сензуалности, боја принцеза и девојчица. Плава боја  је симбол мира, поверења, сигурности, неба, ширине, мора, воде. Краљевско плава је прелепа боја за даме, није дречава већ врло суптилна.

Браон боја је симбол привржености и земље, а у индијској култури представља тугу и жалост. Подсећа на чоколаду, на јесен и на бринете. Наранџаста боја представља боју креативности и атракције. Дречава и атрактивна боја за смеле даме.

Црна боја је боја озбиљности, моћи, интелигенције, амбиције, једноставности, стила. Беж боја је боја неутралности и отмености, софистицираности и веома практично се комбинује и мења белу.

Свака боја има своју причу, своју поруку и своју специфичну лепоту. Најважније је да их лепо комбинујете, да умете да их носите и да су то боје које ви заиста волите. Неке су нам боје омиљене и фаворити,  пристају нам више или мање али свака боја може нађи своје место у некој прилици.

Сузана Марјановић

Leave a comment