Мултимедијални центар “Лед Арт” и Савез удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ) и ове године упућује Јавни позив за откуп уметничких дела из области визуелних и ликовних уметности кроз пројекат, колекција Слика града 2023.

Јавни позив за Откуп уметничких дела из области визуелних и ликовних уметности

Укратко о пројекту:

Специфичност Новог Сада, као урбане средине и другог највећег и најразвијенијег града у Републици Србији, је последњих тридесет година обележио нагли и убрзани раст становништва. На нивоу савремене уметничке праксе у области визуелних уметности, карактеристично је оснивање група и уметничких покрета, квалитативни и квантитативни скок броја уметника који живи и ради у Новом Саду, оснивање манифестација и иницијатива. Нови Сад тако постаје локација где се могу пратити токови светске савремене уметничке сцене, њене тенденције дисперзованости савременог уметничког стваралаштва. Пројекат Слика града из тог разлога покреће системске вредности формирајући колекцију ангажованих савремених стваралаца. Слика града је пројекат – Откуп уметничких дела из области визуелних и ликовних уметности, оријентисан на успостављање локалне стратегије на нивоу Града Новог Сада за директну подршку уметничкој продукцији у оквиру савремене визуелне праксе и стварању фундуса уметничких дала савремених стваралаца. Пројекат Слика града је конципиран да кроз конкурс Откуп уметничких дела из области визуелних и ликовних уметности, допринесе подршци уметничкој продукцији на основу Стратегије културног развоја града Новог Сада за период 2016-2026, (подстицање развоја културног и уметничког стваралаштва на територији Града).
Циљ: Подршка савременој уметничкој продукцији; Синергија између савремене уметности и осталих друштвених заједница; Формирање занимљивих и иновативних туристичких капацитета; Пример добре праксе сарадање независног сектора и локалне администрације; Позиционирање Новог Сада као регионалног културног и креативног града.
Конкурс за откуп Слика града заснива се са идејом повећања видљивости савремене уметничке сцене, подстицања уметничке продукције, фацилитације развоја сарадње између уметника и институција културе. Откупљени радови на основу конкурса ће постати трајни фундус Града. Радови који учествују на конкурсу стога треба да представљају актуелну савремену уметничку продукцију.

Реализацију пројекта Откуп уметничких дела из области визуелних и ликовних уметности колекција “Слика града” омогућила је Градска управа за културу Нови Сад.

Више информација о конкурсу можете наћи на официјалним страницама СУЛУВ-а и Шок ЗаДруге (Мултимедијални центар “Лед Арт”), одн. на следећим линковима: овде и овде.

Leave a comment