Електротехничка школа “Мија Станимировић” у Нишу позната је по иновативним, модерним пројектима, ученицима који ређају успехе у области мултимедија, програмирања, електротехнике и електронике, као и успешној сарадњи са више од 40 компанија и остатком локалне заједнице. За надоградњу овог успеха, школа постаје богатија за Mejkers lab који подстиче отвореност за иновације и креативан приступ учењу и науци, како ученика, тако и наставника.

Отворен Mejkers lab

Тачно годину дана након првог отвореног Mejkers laba, Група за образовање, коју чине Nordeus фондација, Достигнућа младих у Србији, Центар за промоцију науке и Иницијатива Дигитална Србија, отворила је десету по реду учионицу будућности, овог пута у Електротехничкој школи “Мија Станимировић” у Нишу. До краја године планирано је још пет, у школама различитих профила, и то у: Врњачкој Бањи, Крагујевцу, Бујановцу, Краљеву и Београду.

Традиционално, на отварању Мејкерса, говорили су представници Групе за образовање, као и представници локалне заједнице. Присутне је у име школе поздравио Александар Стевановић, директор школе, а о значају школских пројеката, као и Mejkers lab говорили су и координаторка Mejkers labа, наставница стручних предмета, Јелена Рајковић и представник Групе за образовање Дарко Радичанин.

Пажњу присутних заокупили су ученици и наставници који су представили неке од својих најзанимљивијих производа и пројеката, међу којима су рукавица за превођење знаковног језика о чему је говорио ученик Иван Ћирковић, унапређени систем заштите простора, рампа за аутоматско очитавање таблица, различите едукативне игре и роботи о којима су говорили ученици Никола Ранђеловић и Лука Ракић, док је Милијана Николић причала о значају рада на 3Д штампачу.

Модеран приступ настави и примена савремене технологије
У конкуренцији свих електро-школа у Србији ученици Електротехничке школе “Мија Станимировић” знањем су изборили прва места у области мултимедија, програмирања, електротехнике и електронике. Један од фактора овог успеха јесте већ постојећа отвореност школе ка иновацијама и савременим приступима решавања проблема. Школа је препозната као модерна установа која своје ђаке обучава за занимања 21. века и отвара могућности својим ученицима за самостално креирање великих, модерних пројеката који су препознати као успешни и на глобалном нивоу.

“Ученици који су радили на пројектима су инспирација за своје вршњаке, понос школе и професора који им предају. У питању је сложан тим ученика који има идеју и у стању је да ту идеју и реализује. Практично повезују научено из програмирања, електронике, креирајући рукавицу која може да се примени у различитим областима људске делатности. Кључно у овом пројекту је да има потенцијал да се још више развија. Наша школа је ту да им пружи услове да своје идеје остваре. Колектив наше школе је тим који сваке године напредује. Једни друге подстичемо да се усавршавамо и будемо не само бољи стручњаци у својим областима већ и бољи људи. Моје цењене колеге можете видети у тв прилозима који се односе на пројекте из образовања, науке, уметности и хуманитарног рада. Оно што нас најбоље осликава јесу успеси наших ђака. Успеси из практичних пројеката, такмичења из стручних и општеобразовних предмета, организовање хуманитарних догађаја и еколошких трибина. Њихова позитивна искуства током школовања и након завршетка школовања су наша најбоља препорука да је ово право место за учење и дружење. Издвојила бих да је отварање mejkers laba велики подстрек да се још више повежемо са основним, средњим и високим школама, универзитетима и компанијама које су подршка образовању наших ученика. Спремни смо да даље преносимо знање и наравно учимо још више”, нагласила је наставница Јелена Рајковић.

Рукавица за превођење знаковног језика коју су осмислили и направили ученици ове школе уз подршку својих наставника, обележила је претходну годину као најнаграђиванији ученички пројекат и била главни промотер школе и њених ученика. Унапређени систем заштите простора, рампа за аутоматско очитавање таблице, различити роботи и едукативне игрице још неки су пројекти који ову школу чине препознатљивом и модерном.

Како би ђаци и наставници, не само ове школе већ свих Мејкерс школа у Србији, имали што квалитетније окружење, савремене програме, и како би наставили да нижу успехе, поред организација Групе за образовање, и све више компанија се придружује и удружује како би млади у Србији имали што боље шансе за успех у економији 21. века. Стављајући своје производе, услуге, експертизу и остале ресурсе у службу подршке образовању компаније Henkel, Tarket, Roma company,и од недавно Comtrade и Тесла, представљају пример како се може убрзати развој образовања у целој земљи за напредак друштва као целине.

Школа као носилац локалног развоја
Квалитетни и стручни кадрови који излазе из школе резултат су посвећености стручној обуци и пракси ученика, посебно кроз сарадњу са другим школама и компанијама. Школа сарађује са више од 40 компанија, које уступају своје ресурсе како би ученици унапредили своје вештине у складу са тренутним потребама привреде. У сарадњи са великим нишким компанијама DMV i Quadel школа учествује у пројекту Регионалног Challenge Фонд-а и програму кооперативних обука ученика за пројектовање и израду штампаних плоча.

“Од индустријске школе која је образовала кадрове за потребе Електронске индустрије Ниш у предходних 75 година рада, ЕТШ Мија Станимировић је прерасла у модерну образовну установу која данас нуди савремена занимања и својим ученицима даје квалитетна знања која су спремни да одмах примене у пракси. Радује ме, што из наших клупа, данас излазе стручни кадрови који су тражени и имају будућност. Оно по чему је школа постала препознатљива у претходном периоду су успеси наших ученика на државним такмичењима из електротехнике, програмирања, мултимедија, електронике. Иза сваког успеха ученика стоје и успешни ментори,увек међу најбољима у Србији. Афирмацијом успешних ученика и њихових идеја желимо да подстакнемо све наше ђаке да се искажу и помогнемо им да развију свој пуни потенцијал. Mejkers lab ће нам у томе помоћи. Захваљујући Групи за образовање отварамо данас овај модеран и инспиративан простор, у коме ученици имају све потребне алате, 3д штампач, Arduino сетове, сензоре, роботе, сетове за виртуелну реалност, за улазак у свет модерних технологија. Овде ће осетити задовољство и радост стварања, развијајући своје пројекте од идеје до функционалног производа. Очекујемо да у Mejkers labу заједно покренемо младе људе и пробудимо у њима жељу за учењем и стварањем. Такође, укључивањем у мрежу Mejkers labora, ученици ће добити и стручну помоћ и подршку као и прилику да уче једни од других и сарађују са својим вршњацима”, истакао је Александар Стевановић, директор школе.

Данас, школу похађа 780 ученика, који се школују за пет четворогодишњих занимања у електро подручју рада: Администратор рачунарских мрежа, Техничар мултимедија, Електротехничар информационих технологија, Техничар телекомуникационих технологија и Електротехничар за електронику на возилима. Од укупног броја ученика само 10% су девојчице, па је један од циљева школе да своја занимања учини привлачним и девојчицама.

Мејкерс лаб – истраживање, израда паметних уређаја и хуманитарне акције
И поред постојећих успеха школе и запажених резултата, неопходно је стално надограђивати иновативни потенцијал школе и практичне програме кроз које ученици развијају своју креативност и иновативност. Имајући то у виду, Mejkers lab и његови програми су одличан наставак и надоградња.

“У спровођењу програма предузетничког образовања, југоисточна Србија важи за најактивнији и најуспешнији регион, а град Ниш је увек био шампион у броју основаних ученичких компанија и признања са такмичења. Радује нас што десети по реду Mejkers lab отварамо управо у Нишу, и то у школи познатој по пружању много могућности за развој потенцијала њених ученика. Овај простор ће допринети квалитетнијем спровођењу постојећих садржаја у школи али и донети неке нове, иновативне садржаје у учионицу, доступне свим средњошколцима”, рекао је Дарко Радичанин, директор Достигнућа младих у Србији.

Нови простор биће коришћен у редовној настави стручних предмета и кроз часове лабораторијских вежби и праксе учинити наставу креативном и занимљивом. То ће такође бити и простор за све оне који желе да истражују кроз додатне часове и секције. У оквиру секције Покрени магију ученици ће моћи самостално да израђују паметне уређаја почев од дефинисања проблема, осмишљавања решења па до практичне реализације, а све то у заједничком раду развијајући добре сарадничке и другарске односе.

Увид у рад и пројекте који се развију у Mejkersу имаће и основци из Ниша. На тај начин гради се континуитет и повезаност деце са иновацијама на различитим нивоима. Овај креативни простор биће намењен и хуманитарним акцијама у организацији Парламента ученика за израду декоративних предмета од рециклираних материјала, декупаж радионица, радионицама израде мултимедијалних садржаја и радионицама писања.

Mejkers ће подстицати младе да развијају предузетнички дух и начин размишљања, кроз активирање самоиницијативе и самосталног решавања проблема уз подршку тима.

 

Leave a comment