Нина Нинковић из Новог Сада, 12 година, шести разред, добитница признања „Сведочанство о доброти“

Нина, мама и бака – Битка за тату

 

Нина, мама и бака – Битка за тату

Знамо врло добро колико родитељи пате када им је дете болесно, али мало знамо колико деца пате када им је родитељ болестан. Нина је, са својих дванаест година на распусту одлучила да и сама нешто учини да помогне у прикупљању новца како би тата могао да оде на преглед у страну земљу. Мама је проценила да би могла да продаје нешто, а бака се досетила крофница. Удружени хуманитарни подухват баке, маме и Нине, убрзо се појавио на улици са малом тезгом и крофнама. Мама је поставила вест на друштвене мреже и крофне и дивна пожртвована Нина постали су хуманитарни догађај, који код људи побуђује доброту и наду. Друштвене мреже могу бити и корисне и врло брзо се вест и љубав према Нини и њеној акцији проширила глобално: утицајни и познати са друштвених мрежа, проширили су вест, а та позитивна прича створила је ланац солидарности и доброте.
Ланац се, и у физичком смислу, могао видети у центру Новог Сада где се сатима чекало да се буде хуман и да се дâ подршка дивној Нини. И у другим градовима су се правиле крофне, уштипци, делила доброта и племенитост у целој Србији, али и у региону, и у свету, све до Мелбурна. Милионска гледаност прилога на друштвеним мрежама, претворило је хуманитарну акцију у глобалну демонстрацију доброте. Најважнији утицај био је управо на децу, која су се активирала и у овој акцији и у неким својим сопственим акцијама, за своје болесне родитеље или другаре. Штандови са лимунадама су се множили по целој земљи.
За недељу дана, прикупљено је довољно средстава за одлазак код лекара. И то тако што је прво постављен штанд испред локалне продавнице, где је за мање од два сата продаван читав контигнет, а потом и у центру Новог Сада, где је све такође трајало не дуже од 2 сата. Могло би се рећи да је хуманост стигла „преко ноћи“. Дивна породица и пожртвована дванаестогодишњакиња освојили су свет, побудили племенитост и доброту и охрабрили све који имају проблеме, за чије решавање је потребна масовна солидарност. Због тога је Српски филантропски форум одлучио да поред Нине, на одавање признања „Сведочанство о доброти“ позове и маму Наташу и баку Винку, чији је рецепт за крофне коришћен. „Ја мог тату волим највише и срцем сам изашла да продајем крофнице и због тога сам срећна.
Највећа срећа је помагање онима који су у невољи“, рекла је Нина на додели признања.

Leave a comment