Гимназија Тврђава била је од 8. до 14. октобра домаћин ученицима и наставницима из Мостара, у оквиру регионалне вршњачке размене.

Од понедељка до петка мостарски ученици су заједно са домаћинима у школи учили о интеркултуралном дијалогу, комуникацији, решавању конфликата и како да активно слушају саговорника. Стекли су основно знање и о уређивању сајта, обради звука, веб-дизајну, а све што су научили поделили су на веб-сајту који су заједно креирали. На сајту ће заинтересовани посетиоци моћи да послушају и аудио прилоге које су ученици снимили, а у којима говоре о значајним знаменитостима из Новог Сада и Мостара, који симболишу мултикултуралност и суживот различитих народа.

Поред рада на веб-сајту и стручних предавања, ученици су имали прилику и да боље упознају наш град, Петроварадин и Сремске Карловце. О развоју града Новог Сада слушали су у Музеју Града, а кроз шетњу са стручним водичем су сазнали многе занимљивости о знаменитим Новосађанима, Синагоги, јерменском споменику, историји и култури града. Прошетали су и кроз подземне галерије, а потом причу о борби између турске и аустријске војске наставили у Сремским Карловцима. Дружили су се и на кеју, играли баскет на Штранду и уживали у филмској вечери. У оквиру активности „традиционална вечера“ ученици су заједно дегустирали специјалитете домаће кухиње и уз музику и плес завршили дружење.

О програму Superschools

RYCO Superschools je RYCO програм за школске размене на Западном Балкану са циљеви подршке процесима изградње мира и помирења и интеркултуралног учења и дијалога. Програм је део трогодишњег мултидонаторског пројекта „Западни Балкан – Шема школске размене” коју суфинансирају Европска унија и немачко савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ), а спроводи Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) заједно са Регионалном канцеларијом за сарадњу младих (RYCO). Пројекат има укупан буџет од 5,5 милиона евра и доприноси општем циљу повећања вештина и знања младих људи на Западном Балкану кроз унапређење система образовања и промовисања сарадње у региону, кроз успостављање регионалне шема школске размене.

О томе како је Гимназија Тврђава постала Супер школа прочитајте ОВДЕ.

О Регионалној канцеларији за сарадњу младих

Регионална канцеларијиа за сарадњу младих (RYCO) је међувладина организација која управља и промовише регионалне и интеркултуралне сарадње младих унутар и између шест друштава Западног Балкана. RYCO програми се фокусирају на стварање могућности за младе људе да се укључе у активности које граде узајамно разумевање и помирење у грађанском, друштвеном, образовном, културном и спортском домену. RYCO иницира и учествује у креирању политике и залаже се за реформу. Он подржава развој политичког и друштвеног окружења које оснажује и олакшава размену младих. RYCO ставља младе људе у центар свог рада и верује да они треба да стварају а такође и учествују у култури мобилности, интеркултуралној размени и помирењу. Млади такође треба да буду активни и доприносе демократском развоју, друштвеном и економском просперитету и европским интеграцијама у све отворенији регион Западног Балкана. Шест друштава Западног Балкана треба да пружи проактивну подршку размени младих и ангажовању младих у оквиру региону и широм региона.

 

Текст и фото: Гимназија Тврђава

 

Leave a comment