Један од најпознатијих архитеката на свету и добитник Прицкерове награде, која представља Нобеловог пандана у архитектури, изложба о концепту кухиња кроз историју и стручни панел о будућој модерности обележиће наредних седам дана у Новом Саду, у оквиру актуелног шестог Калеидоскопа културе.

Изложба Кухиње Фото: DANS 1

Jедно од највећих имена у свету архитектуре стиже на Калеидоскоп културе Алехандро Аравена именован је почасним међународним чланом Краљевског института за архитектуру. Његови радови су награђени Сребрним лавом на Венецијском бијеналу као и Готенгуршком наградом за Одрживост. Један од најпознатијих архитеката на свету, Алехандро Аравена долази у Нови Сад током недеље архитектуре Калеидоскопа културе, када ће 3. октобра у Културној станици Барка одржати стручни разговор, за шта су места у рекордном року била попуњена. Управо зато, због невероватног интересовања за посету Алехандра Аравене, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ обезбедила је још један термин, у четвртак 5. октобра од 19 часова у Дистрикту, како би сви заинтересовани имали прилику да присуствују предавању познатог архитекте.

Шетња историјом кухиња

У оквиру недеље архитектуре, у Дистрикту, биће отворена чак седма изложба, која је у склопу овогодишњег шестог Калеидоскопа културе, а која ће из врло занимљивог и свима познатог угла, приказати како је архитектура у нераскидивој вези са друштвеним, економским, социјалним и другим аспектима једног друштва.
Од средњег века, до данас, кухиње су осликавале контекст сваког друштва и мењање трендова, ефикасности економичности… стога изложба „Кухиње [Фрагменти] – цртице из историје и популарне културе”, у организацији Друштва архитеката Војводине, доноси несвакидашњи приступ и интересантну поставку.
Изложба ће бити отворена 7. октобра у објекту Менза у Дистрикту и трајаће до 28. октобра. У периоду одржавања изложбе организована су и кустоска вођења кроз стамбене објекте Лимана које ће водити академик Бранислав Митровић, Др Владимир Кубет, Иван Станојев и Илија Губић.

Стручњаци о будућој модерности града

Како би требало да изгледа будућа модерност града? Одговор ће понудити архитекте, стручњаци из области дигиталних технологија, социолози и други учесници панела, са циљем синтезе иновативних и
интердисциплинарних проучавања урбанистичког развоја.
Стручни панел „Будуће модерности” одржаће се 6. октобра од 19 часова у Културној станици Опенс, у оквиру недеље архитектуре шестог Калеидоскопа културе у Новом Саду. Пријаву за присуство на стручном панелу можете обавити на овом линку.
Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан. Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка. Након недеље архитектуре следи последња недеља овогодишњег Калеидоскопа културе посвећена књижевности.
Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com

Leave a comment